От НАТУРА 2000 отпадна окончателно буферната зона на Рила

От НАТУРА 2000 отпадна окончателно буферната зона на Рила

Правителството окончателно изключи зоната на Рила – буфер от екологичната мрежа НАТУРА 2000, стана ясно след редовното заседание на кабинета в четвъртък. Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров уточни, че на заседанието са били предложени общо 48 зони, но министрите са одобрили 47-те, като са отхвърлили включването на терена по директивата за хабитатите. Преди около месец Националният съвет по биологично разнообразие също изключи зоната с огромни инвеститорски интереси от европейската екологична мрежа.

От екоминистерството поясниха, че с одобрените нови 26 зони по директивата за опазване на дивите птици и 21 зони по директивата за опазване на хабитатите, България е изпълнила ангажиментите си към екологичната мрежа НАТУРА 2000, защото е достигнала покритие от 33.8 на сто от територията на страната. Общият списък на териториите, които България предлага на Европейската комисия по НАТУРА 2000, са 114 зони по директивата за дивите птици и 228 зони по директивата за хабитатите.  

Екоекспертите не успяха да дадат смислен отговор на въпроса по какви критерии е изключена от НАТУРА 2000 зоната Рила – буфер. Според тях, Европейската комисия не посочвала кои зони да влязат в екологичната мрежа, а изисквала от България да покрие да достигне определен процент.

Сред инвеститорските интереси за зоната на Рила – буфер попадат проектите “Супер Боровец”, “Паничище – Езерата – Кабул” и много други малки проекти около тях. Зад двата големи проекта стоят фирми близки до двете управляващи партии – БСП и НДСВ.

След смъртта на банкера Емил Кюлев, основната движеща фигура в проекта “Супер Боровец”, а също и основен строител в зимния курорт Боровец, стана строителният холдинг на Симеон Пешов – “Главболгарстрой”.

Зад проекта “Паничище” по неофициални данни стоят фирмите на Георги Велчев, брат на бившия финансов министър в правителството на НДСВ Милен Велчев.

За зоните по директивата за хабитатите обаче последната дума за списъка със зоните има Европейската комисия. България само ги предлага, като прилага и съответната научна аргументация. Одобрението на зоните става от Брюксел в рамките на три години.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?