От октомври пенсиите растат, осигуровките падат

Пенсиите ще бъдат индексирани от 1 октомври с 10 на сто, а осигуровките ще паднат с 3 процента, реши правителството в сряда, лед като законопроект за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2007 г. Това съобщи правителствената информационна служба.

Така минималната пенсия за осигурителен стаж от следващия месец ще е 102.85 лв., вместо досегашните 93 лв. Според разчетите на кабинета с индексацията средният размер на пенсията ще достигне 183.34 лв.

Това е второто повишение на обезщетенията за натрупан трудов стаж, предишното бе от 1 юли също с една десета. От правителството се похвалиха, че пръв път през последните години управляващото мнозинство увеличава доходите на възрастните хора два пъти в годината с по 10 на сто.

Новото увеличение на пенсиите е в резултат на преизпълнените приходи в бюджета за държавното обществено осигуряване, където освен това се очакват и икономии в разходите. Индексацията ще струва на хазната 121.2 млн. лв., които ще са за сметка на бюджета на държавното обществено осигуряване

Според другото решение на министерски съвет осигурителната тежест ще падне с 3 процента от октомври. С един процент ще намалее вноската за пенсия, като за родените преди 1 януари 1960 г. ще стане 22 на сто, а за родените след това – вече ще бъде 17 процента. Намалява се и вноската за фонд "Безработица", която досега беше 3 на сто, а от октомври ще е процент, решиха министрите.

Те обясняват решението си с рязкото спадане на ръста на безработицата в страната и наличието на фискална възможност за това. Излишъкът във фонд "Безработица" за 2006 г. е в размер на 208.8 млн. лв., а за периода до 30 юни 2007 г. – 119.7 млн. лв. Предлаганите промени в размерите на осигурителните вноски са продиктувани и от необходимостта да се намали тази тежест както за осигурителите, така и за осигурените лица. Според членовете на правителството това ще доведе до изкарване "на светло" на укритите до момента доходи, респективно - да се внесат дължимите осигурителни вноски. За компенсиране на намалената тежест държавата ще отдели 6.3 млн. лв. за здравно-осигурителни вноски.

Със законопроекта се правят и съответните изменения в Кодекса за социално осигуряване, които отразяват промените в конкретните размери на осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване, определени според категорията труд и вида на осигурителните социални рискове, съобщиха от правителствената информационна служба.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?