От сряда глоби за необозначени храни с растителни мазнини

От сряда глоби за необозначени храни с растителни мазнини

Тръгват масови проверки в търговската мрежа дали са спазени разпорежданията на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС)за обозначаване на храните с растителни мазнини и отделянето на млечните продукти с такива съставки от останалите, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните във вторник.

До края на февруари беше срокът, в който търговците трябваше да спазят инструкциите и заповедта на генералния директор на НВМС Йордан Войнов за разделяне и обозначаване на продуктите с растителни мазнини.

Целта на мярката е да се улеснят потребителите при избора на млечни продукти в търговската мрежа.

Инспекциите почват от 4 март, първо в хипермаркетите и в специализираните магазини за търговия с храни от животински произход.

При неспазване на изискванията Законът за ветеринарномедицинската дейност предвижда санкции от 1000 до 3000 лева за юридически лица и еднолични търговци. На търговеца се издава предписание за отстраняване на нередностите. За повторно нарушение санкциите са от 3000 до 10 000 лв. Най-строгата мярка, предвидена в закона, е прекратяване на дейността на обекта до изпълнение на предписанието.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?