От строителния регистър изпаднаха 500 фирми за полугодието

Петстотин фирми са отпаднали от Централния професионален регистър на строителя през първите шест месеца на 2012 г. Това обяви в сряда Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България (КСБ), която поддържа списъка. Глосов все участие в конференцията "Строителството през 2013 г. - перспективи и предизвикателства".

В регистъра в момента са вписани 3971 компании, от които 83 са чуждестранни. Отпадането не означава обезателно фалит, тъй като има фирми, прекратили регистрацията си доброволно.

Глосов обяви данни за състоянието на строителния бранш след първите 6 месеца на 2012 г. Спадът в строителната продукцията за периода е 7.8% на годишна база, а негативната тенденция ще се запази до края на годината, прогнозират от камарата. За периода е отчетен незначителен ръст в сградното строителство – 0.1 процента, а около 16 – 17 на сто е намаляло инженерното строителство.

С около 65 000 души се е увеличил броят на безработните в строителството, или 13 на сто от всички безработни са от този бранш, каза Глосов. Заради сезонността на дейността със започването на зимата ще останат хора на улицата, допълни той.

Нямаме проблем с разплащането от държавата, заяви председателят на камарата. 186 млн. лева обаче са натрупаните от последните три-четири години задължения на общините към бизнеса, от които около 80 на сто са към строителния бранш, каза Глосов като се позова на данни на финансовото министерство.

Около 90% от поръчките в сектора на строителството са благодарение на държавата и еврофондовете, каза още Глосов. Цялата строителна продукция се изчислява на 6.3 млрд. лева.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?