Отбелязват се 20 години от геноцида в Сребреница

Сръбският премиер бе замерван с камъни на възпоменателната церемония

Отбелязват се 20 години от геноцида в Сребреница

Сръбският премиер Александър Вучич бе замерван с камъни и освиркан в края на възпоменателната церемония в Сребреница, където преди точно 20 години босненската сръбска армия, ръководена от генерал Ратко Младич, изби над 8000 души.

Според сръбската държавна телевизия Вучич е бил ударен с камък по главата. След този инцидент сръбската делегация бързо напусна мемориалния комплекс "Поточари".

Босна в събота отбелязва 20 години от геноцида в Сребреница. Останките на 136 наскоро идентифицирани жертви бяха погребани в мемориалния център "Поточари" до останките на други над 6000 мюсюлмани, избити през 1995 г. Над 50 000 души присъстваха на церемонията.

През юли 1995 година в босненския град за няколко дни са избити 8000 мюсюлмански мъже и момчета. Отговорността за това е на босненските сръбски военни, ръководени от Ратко Младич.

Общо около 100 хил. души, в голямото си мнозинство босненски мюсюлмани, са загинали във войната в Босна в периода между 1992 и 1995 г. по време на разпадането на социалистическа Югославия.

В памет на жертвите от Сребреница 11 юли е ден на траур в босненската Мюсюлманско-хърватска федерация, а по решение на ЕП европейските страни го отбелязват като Ден в памет на геноцида.

Клането в Сребреница бе признато от Международния трибунал и Международния съд в Хага за геноцид. Всяка година на 11 юли в Мемориалния комплекс Поточари се погребват новите идентифицирани останки на жертвите от клането в Сребреница, ексхумирани от масови гробове. Досега там са намерили вечен покой 6241 жертви, а 230 са погребани индивидуално извън центъра по желание на семействата им.

В началото на месеца, генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви, че случилото се в Сребреница продължава да тежи на съвестта на международната общност, а и на представляваната от него институция, тъй като тя се е провалила в изпълнението на отговорностите си.

Русия наложи вето в ООН за внесената от Великобритания проекторезолюция, признаваща клането в Сребреница за геноцид. Други четири страни - Ангола, Китай, Нигерия и Венецуела се въздържаха по време на гласуването

За проекторезолюцията гласуваха десет члена на Съвета за сигурност на ООН. Русия и Китай предложиха да не се подлага проекторезолюцията на гласуване заради явните разногласия между постоянните членове.

Споделяне

Още от Свят