Отчетът на МЗ: Висока детска смъртност и най-малка продължителност на живот у нас сред страните от ЕС

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров

Продължителността на живота у нас е най-малка от всички страни в Европейския съюз, а детската смъртност е сред най-високите. Така започва отчета на здравния министър Стойчо Кацаров.

Пациентите доплащат от джоба си почти половината от стойността на оказаната им медицинска помощ. Ние сме втората страна с най-малък брой медицински сестри. Налице са тежки регионални диспропорции в предлагането на медицинска помощ и несправедливо разпределение на средствата между отделните медицински специалности, е посочено в отчета.

Здравният министър отчита направеното за ваксинацията на населението срещу Covid-19, където търпи сериозни критики, промените в Плана за възстановяване и устойчивост, промяната в заплащането на здравните работници на първа линия, както и издаването на зелен сертификат.

Ваксинацията

През 2019 г. България е била на първо място в света по смъртност с коефициент на обща смъртност - 15.5. За 2020 г. този коефициент вече е 17.8, а за първите 5 месеца на 2021 г. надминава 21.

Загубилите живота си от коронавирус у нас е два пъти по-висок от средния в ЕС. В същото време сме последни в ЕС по брой поставени ваксини спрямо населението, е посочено още в отчета. От 1-ви януари до 11 май лекарите пътуваха до РЗИ (някои над 100 км), за да получат ваксини за своите пациенти. За периода - малко повече от четири месеца, в страната са поставени 960 хиляди дози.

Стойчо Кацаров изтъква, че след идването на служебното правителство на власт са успели да осигурят доставката на ваксини до всяка община и логистичен център в страната. Така от 11 май досега (четири месеца) са поставени 600 хиляди ваксини.

Здравният министър отчита, че до 11 май възрастните хора и хората с тежки болести не са били приоритет на ваксинационния план. Това е една от причините за високата смъртност, регистрирана от началото на годината, смята Стойчо Кацаров. Той посочва, че дори хората, настанени в домове за възрастни, са ваксинирани само наполовина.

По тази причина е дал приоритет на имунизацията на възрастните хора и тези с тежки хронични заболявания. Така за периода от 11 май до 10 юни са поставени ваксини на 427 816 души над 60-годишна възраст. За времето от 1 януари до 11 май са били поставени ваксини на 454 352 души над 60-годишна възраст, е посочено в отчета.

Стойчо Кацаров смята, че скандалите около закупуването на ваксините, хаотичните решения по управлението на кризата, в това число и на ваксинациите, са причината в страната да се създаде негативна нагласа срещу ваксинациите. За това служебното правителство е започнало информационна кампания за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу коронавируса.

Зелен сертификат

Здравният министър отчита, че е заварил над 5000 души с погрешно издадени сертификати и липсваща процедура за поправянето им. Сертификатът можеше да се получи само от лица, имащи електронен подпис. Служебното правителство е създало процедура за отстраняване на грешки във вече издадени сертификати, организирало е издаването на електронен сертификат за ваксинирани, тествани и преболедували (зелен сертификат), а България е станала една от първите стани в ЕС, която го валидира и българските граждани, които са ваксинирани и така те могат да пътуват с него без ограничения след 1 юни. Посочено е, че е дадена възможност за изтегляне на зеления сертификат без да е необходимо гражданите да притежават КЕП или да посещават ваксинационен център.

В отчета е посочено още изготвянето на Националния оперативен план за справяне с пандемията, актуализацията на противоепидемичните мерки, нови процедури за влизане в страната, премахването на ограниченията пред присъственото обучение на учениците и студентите.

Стойчо Кацаров твърди, че медико-статистическата информация не е събирана систематично и има големи празноти. Нямаме дори приблизителна оценка на броя на българите, които вече са се срещали с Covid-19, а по брой на направените тестове България е на последно място в ЕС. За това е направено сероепидемиологично проучване и кръстосан анализ на данните за броя на българските граждани, които вече са се срещали със SARS-CoV-2, за да има точна прогноза кога страната ни би могла да постигне колективен имунитет (преболедували, имунизирани, срещнали се с вируса), отчита здравният министър.

Той посочва като успех и изготвянето на Единен национален протокол за диагностика, амбулаторно и болнично лечение на пациенти с Covid-19, който е публикуван на интернет страницата на Министерството на здравиопазването.

В отчета е посочено още, че са осигурени ваксини срещу коронавирус за следващите две години - 2022/23. Стартирана е и процедура за получаване на съгласие от ЕК и производителите на ваксини за даряване на определени количества от тях на страни от Западните балкани и Източна Европа, ако потребностите на страната ни са задоволени. Вече са направени дарения на 172 500 ваксини на Бутан, на Босна и Херцеговина - 50 000 ваксини, на Северна Македония - 51000 ваксини (в процес на изпълнение), на Бангладеш - 271 000 ваксини.

От стиропор към телемедицина

Здравният министър отчита, че е наследен План за възстановяване и устойчивост, в който повече от половината средства в сектор "Здравеопазване" са били насочени към поставяне на топлоизолации и строителни дейности. След преработката му фокусът сега е насочен към дигитализация в здравеопазването, телемедицина, въвеждане на иновации и нови технологии.

Планът предвижда изграждане на центрове за лечение на мозъчно-съдова болест и център за обучение на специалисти, изграждане на система за спешна помощ, с използване на въздушен транспорт, като закупуването на хеликоптери и всичко необходимо за функционирането на системата.

Фокус е поставен и върху достъпа до здравеопазване в регионите, както и на подпомагането на доболничната помощ.

Кацаров посочва още, че е заварил проект за изграждане на капацитет на болниците за посрещане на пандемия в почти насипно състояние, без ясни критерии и напълно непрозрачни процедури за подбор на кандидати. Проектът се финансира по оперативна програма "Региони в растеж" и срокът за изпълнението му е бил удължаван два пъти.

След преработката му в проекта вече са включени всички болници (според одобреното вече от ЕК задание само държавни и общински) в страната, които са лекували болни с Covid-19. Сега предстои стартиране на процедурите по ремонт и закупуване на апаратура.

Промени в медицинските стандарти

Стойчо Кацаров отчита, че са направени промени в над 20 от съществуващите медицински стандарти, с цел намаляване на административната тежест и създаване на повече възможности за увеличаване на възнагражденията на лекари, медицински сестри и друг персонал на лечебните заведения.

Изброява и промени в нормативни актови с цел подобряване на специализацията на младите лекари, акредитацията на лечебните заведения, въвеждането на електронни рецепти, които стартира изцяло от 1 юни.

Проверките в болниците

Като свой успех Стойчо Кацаров отчита и проверките направени в държавните болници, които са установили редица нарушения. До момента са установени злоупотреби с клинични пътеки и източване на НЗОК, като само в болница "Лозенец" те са в размер 374 523 лв., в "Пирогов" на стойност 1 680 005 лв, е посочено в отчета.

Проверките са установили още висока задлъжнялост на държавните болници. Например - ер 30 млн. лв. дългове в болница "Лозенец", 70 млн. лв. в "Александровска".

Предприети са действия за смяна на ръководствата на болниците "Александровска", "Лозенец" и "Пирогов" заради установените нарушения.

В УМБАЛ "Лозенец" са установени тежки нарушения, свързани с незаконно извършвани трансплантации. Сезирани са съответните органи.

Проверката за начина на провеждане на процедурите по закупуване на лични предпазни средства, респиратори и лекарства за периода на извънредната епидемична обстановка от 13 март 2020 г. досега е показала, че голяма част от процедурите са провеждани непрозрачно, като по неясен начин са получавани оферти от български и чужди фирми. Липсват съгласувани подписи от дирекциите в здравното министерство, както и данни за подготвянето на спецификации с изисквания към закупуваните продукти. Докладите са внасяни в Министерски съвет с решение за сключване на договори с конкретни фирми, след което същите са сключвани отново без необходимите съгласувателни процедури, е посочено в отчета на здравния министър.

В резултат на това част от закупените респиратори и лекарства, някои като хидроксихлорохин (купен на цена повече от два пъти над пазарната) са останали неизползваеми и може да бъдат бракувани. Закупени са без обществена поръчка ненужно голям брой респиратори на цени, надвишаващи пазарните, част от които са доставени неокомплектовани и без дължимата гаранция за употреба. Материалите от проверката са изпратени на МВР и Прокуратурата.

Промяна в плащането на здравните работници за Covid-19

Като свой успех Стойчо Кацаров отчита и промяната на модела за плащането на работещите с болни от Covid-19. Преди да дойде на власт служебното правителство допълнителните 1000 лв. за здравните работници на първа линия са изплащани без пряка връзка с количеството и качеството на свършената работа по диагностика и лечение на болни с Covid-19, отчита здравният министър. Той посочва, че има сигнали за получаване на средства от хора, които нямат нищо общо с лечението на болните.

Министърът на здравеопазването постигна съгласие с ръководствата на НЗОК и БЛС за започване на преговори за изменение на националния рамков договор, в който приоритетно да се разгледат въпросите с лимитите на лечебните заведения, промяна в цените на клиничните пътеки, увеличаването на финансирането и отговорностите на лечебните заведения за извънболнична медицинска помощ и други, се казва още в отчета.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?