Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Отчетът на МЗ: Висока детска смъртност и най-малка продължителност на живот у нас сред страните от ЕС

3 коментара
Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров

Продължителността на живота у нас е най-малка от всички страни в Европейския съюз, а детската смъртност е сред най-високите. Така започва отчета на здравния министър Стойчо Кацаров.

Пациентите доплащат от джоба си почти половината от стойността на оказаната им медицинска помощ. Ние сме втората страна с най-малък брой медицински сестри. Налице са тежки регионални диспропорции в предлагането на медицинска помощ и несправедливо разпределение на средствата между отделните медицински специалности, е посочено в отчета.

Здравният министър отчита направеното за ваксинацията на населението срещу Covid-19, където търпи сериозни критики, промените в Плана за възстановяване и устойчивост, промяната в заплащането на здравните работници на първа линия, както и издаването на зелен сертификат.

Ваксинацията

През 2019 г. България е била на първо място в света по смъртност с коефициент на обща смъртност - 15.5. За 2020 г. този коефициент вече е 17.8, а за първите 5 месеца на 2021 г. надминава 21.

Загубилите живота си от коронавирус у нас е два пъти по-висок от средния в ЕС. В същото време сме последни в ЕС по брой поставени ваксини спрямо населението, е посочено още в отчета. От 1-ви януари до 11 май лекарите пътуваха до РЗИ (някои над 100 км), за да получат ваксини за своите пациенти. За периода - малко повече от четири месеца, в страната са поставени 960 хиляди дози.

Стойчо Кацаров изтъква, че след идването на служебното правителство на власт са успели да осигурят доставката на ваксини до всяка община и логистичен център в страната. Така от 11 май досега (четири месеца) са поставени 600 хиляди ваксини.

Здравният министър отчита, че до 11 май възрастните хора и хората с тежки болести не са били приоритет на ваксинационния план. Това е една от причините за високата смъртност, регистрирана от началото на годината, смята Стойчо Кацаров. Той посочва, че дори хората, настанени в домове за възрастни, са ваксинирани само наполовина.

По тази причина е дал приоритет на имунизацията на възрастните хора и тези с тежки хронични заболявания. Така за периода от 11 май до 10 юни са поставени ваксини на 427 816 души над 60-годишна възраст. За времето от 1 януари до 11 май са били поставени ваксини на 454 352 души над 60-годишна възраст, е посочено в отчета.

Стойчо Кацаров смята, че скандалите около закупуването на ваксините, хаотичните решения по управлението на кризата, в това число и на ваксинациите, са причината в страната да се създаде негативна нагласа срещу ваксинациите. За това служебното правителство е започнало информационна кампания за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу коронавируса.

Зелен сертификат

Здравният министър отчита, че е заварил над 5000 души с погрешно издадени сертификати и липсваща процедура за поправянето им. Сертификатът можеше да се получи само от лица, имащи електронен подпис. Служебното правителство е създало процедура за отстраняване на грешки във вече издадени сертификати, организирало е издаването на електронен сертификат за ваксинирани, тествани и преболедували (зелен сертификат), а България е станала една от първите стани в ЕС, която го валидира и българските граждани, които са ваксинирани и така те могат да пътуват с него без ограничения след 1 юни. Посочено е, че е дадена възможност за изтегляне на зеления сертификат без да е необходимо гражданите да притежават КЕП или да посещават ваксинационен център.

В отчета е посочено още изготвянето на Националния оперативен план за справяне с пандемията, актуализацията на противоепидемичните мерки, нови процедури за влизане в страната, премахването на ограниченията пред присъственото обучение на учениците и студентите.

Стойчо Кацаров твърди, че медико-статистическата информация не е събирана систематично и има големи празноти. Нямаме дори приблизителна оценка на броя на българите, които вече са се срещали с Covid-19, а по брой на направените тестове България е на последно място в ЕС. За това е направено сероепидемиологично проучване и кръстосан анализ на данните за броя на българските граждани, които вече са се срещали със SARS-CoV-2, за да има точна прогноза кога страната ни би могла да постигне колективен имунитет (преболедували, имунизирани, срещнали се с вируса), отчита здравният министър.

Той посочва като успех и изготвянето на Единен национален протокол за диагностика, амбулаторно и болнично лечение на пациенти с Covid-19, който е публикуван на интернет страницата на Министерството на здравиопазването.

В отчета е посочено още, че са осигурени ваксини срещу коронавирус за следващите две години - 2022/23. Стартирана е и процедура за получаване на съгласие от ЕК и производителите на ваксини за даряване на определени количества от тях на страни от Западните балкани и Източна Европа, ако потребностите на страната ни са задоволени. Вече са направени дарения на 172 500 ваксини на Бутан, на Босна и Херцеговина - 50 000 ваксини, на Северна Македония - 51000 ваксини (в процес на изпълнение), на Бангладеш - 271 000 ваксини.

От стиропор към телемедицина

Здравният министър отчита, че е наследен План за възстановяване и устойчивост, в който повече от половината средства в сектор "Здравеопазване" са били насочени към поставяне на топлоизолации и строителни дейности. След преработката му фокусът сега е насочен към дигитализация в здравеопазването, телемедицина, въвеждане на иновации и нови технологии.

Планът предвижда изграждане на центрове за лечение на мозъчно-съдова болест и център за обучение на специалисти, изграждане на система за спешна помощ, с използване на въздушен транспорт, като закупуването на хеликоптери и всичко необходимо за функционирането на системата.

Фокус е поставен и върху достъпа до здравеопазване в регионите, както и на подпомагането на доболничната помощ.

Кацаров посочва още, че е заварил проект за изграждане на капацитет на болниците за посрещане на пандемия в почти насипно състояние, без ясни критерии и напълно непрозрачни процедури за подбор на кандидати. Проектът се финансира по оперативна програма "Региони в растеж" и срокът за изпълнението му е бил удължаван два пъти.

След преработката му в проекта вече са включени всички болници (според одобреното вече от ЕК задание само държавни и общински) в страната, които са лекували болни с Covid-19. Сега предстои стартиране на процедурите по ремонт и закупуване на апаратура.

Промени в медицинските стандарти

Стойчо Кацаров отчита, че са направени промени в над 20 от съществуващите медицински стандарти, с цел намаляване на административната тежест и създаване на повече възможности за увеличаване на възнагражденията на лекари, медицински сестри и друг персонал на лечебните заведения.

Изброява и промени в нормативни актови с цел подобряване на специализацията на младите лекари, акредитацията на лечебните заведения, въвеждането на електронни рецепти, които стартира изцяло от 1 юни.

Проверките в болниците

Като свой успех Стойчо Кацаров отчита и проверките направени в държавните болници, които са установили редица нарушения. До момента са установени злоупотреби с клинични пътеки и източване на НЗОК, като само в болница "Лозенец" те са в размер 374 523 лв., в "Пирогов" на стойност 1 680 005 лв, е посочено в отчета.

Проверките са установили още висока задлъжнялост на държавните болници. Например - ер 30 млн. лв. дългове в болница "Лозенец", 70 млн. лв. в "Александровска".

Предприети са действия за смяна на ръководствата на болниците "Александровска", "Лозенец" и "Пирогов" заради установените нарушения.

В УМБАЛ "Лозенец" са установени тежки нарушения, свързани с незаконно извършвани трансплантации. Сезирани са съответните органи.

Проверката за начина на провеждане на процедурите по закупуване на лични предпазни средства, респиратори и лекарства за периода на извънредната епидемична обстановка от 13 март 2020 г. досега е показала, че голяма част от процедурите са провеждани непрозрачно, като по неясен начин са получавани оферти от български и чужди фирми. Липсват съгласувани подписи от дирекциите в здравното министерство, както и данни за подготвянето на спецификации с изисквания към закупуваните продукти. Докладите са внасяни в Министерски съвет с решение за сключване на договори с конкретни фирми, след което същите са сключвани отново без необходимите съгласувателни процедури, е посочено в отчета на здравния министър.

В резултат на това част от закупените респиратори и лекарства, някои като хидроксихлорохин (купен на цена повече от два пъти над пазарната) са останали неизползваеми и може да бъдат бракувани. Закупени са без обществена поръчка ненужно голям брой респиратори на цени, надвишаващи пазарните, част от които са доставени неокомплектовани и без дължимата гаранция за употреба. Материалите от проверката са изпратени на МВР и Прокуратурата.

Промяна в плащането на здравните работници за Covid-19

Като свой успех Стойчо Кацаров отчита и промяната на модела за плащането на работещите с болни от Covid-19. Преди да дойде на власт служебното правителство допълнителните 1000 лв. за здравните работници на първа линия са изплащани без пряка връзка с количеството и качеството на свършената работа по диагностика и лечение на болни с Covid-19, отчита здравният министър. Той посочва, че има сигнали за получаване на средства от хора, които нямат нищо общо с лечението на болните.

Министърът на здравеопазването постигна съгласие с ръководствата на НЗОК и БЛС за започване на преговори за изменение на националния рамков договор, в който приоритетно да се разгледат въпросите с лимитите на лечебните заведения, промяна в цените на клиничните пътеки, увеличаването на финансирането и отговорностите на лечебните заведения за извънболнична медицинска помощ и други, се казва още в отчета.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Мислимотор
  #3

  Хората със счупен гръбнак плащат за импланта. Ако нямат 10К, остават доживот в инвалидна количка.

 2. Solar Power
  #2

  Мангърката и този са прави само за 1 нещо. Споделям го на 100% с тях. Всички ще минат корона вируса. Едни ще го минат директно и може и да не го минат много добре и останалите чрез ваксините. Всеки има свободен избор. Важното е олигофр ените да не пълните болниците за да могат хората да се лекуват и от други болести :)

 3. John Doe
  #1

  Звучи смешно и цинично Стойчо Кацаров, който до вчера разпространяваше антиваксърска дезинформация и тръбеше по медиите, че нямало никакви причини хората да се притесняват от коронавирусна инфекция и било недопустимо и "антидемократично" да се налагат задължителни мерки, именно този нeгpaмoтниk и двуличен мерзавец, на чиято съвест (ако въобще има такава) лежи смъртта на хиляди наивни българи, сега да се опитва да се представи като "загрижен" за високата смъртност в България.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.