Отиде си драматургът и актьор Сам Шепърд

Носителят на "Пулицър" за драматургия, едно от големите имена в киното и театъра Сам Шепърд е починал миналия четвъртък в дома си, в Кентъки, заобиколен от семейството си. Смъртта на 73-годишния Шепърд е причинена от усложнения на амиотрофична латерална склероза, известна също като болест на Лу Гериг. Новината за смъртта му бе обявена в понеделник от говорителя му Крис Боно.

Пиесите на известния драматург са хроники на недостатъците на семейства и мачовци в американския Запад. Историята за тъмни фамилни тайни "Погребани деца" му носи наградата "Пулицър" през 1979 г. Шепъд е автор на 44 пиеси и редица книги, къси разкази, написал е също мемоари. Сред творбите му са номинираната за наградата Тони "Истински Запад", "Проклятието на гладуващата класа" и "Побъркани от любов".

Външният му вид на стоик му носи през 1983 г. ролята на пилота Чък Ягер от филма "Истински неща", заради която е номиниран за Оскар за поддържаща роля. Сред другите филми с негово участие са "Райски дни", "Хамлет", "Блек Хоук", "Парола: Риба меч", "Паяжината на Шарлот", "Убийството на Джеси Джеймс от мерзавеца Робърт Форд".

Автор е също на редица сценарии, включително за киноверсията на "Побъркани от любов" на Робърт Олтман, която печели голамата награда на фестивала в Кан през 1984 г., и "Париж, щата Тексас" на Вим Вендерс от същата година.

Неговата последна роля е в телевизионния трилър сериал "Кръвна връзка", а през февруари трябва да излезе неговата повест "The One Inside".

Шепърд израства на Запад в семейството на пияница насилник. Зарязва колежа и прекарва няколко месеца в пътуваща театрална трупа, а през 1963 г. на 19.годишна възраст отива в Ню Йорк с малко пари и без никакви познати. Влюбва се в Бродуей докато работи като шофьор на известния джаз клуб "Вилидж Гейт".

Шепърд си има вземане даване и с музикалния свят, след като прекарва част от 1960-те години като барабанист на ексцентричната фолк банда Тhe Holy Modal Rounders. По това време живее с популярната певица Пати Смит. Двата създават песента "Cowboy Mouth", а с Боб Дилън пишат песента "Brownsville Girl".

Музиката често е част от неговите пиеси и самият той казва, че ключът на писането е "да намериш целия ритъм, мелодията и хармонията и да ги поемеш, когато дойдат".

Шепърд е женен за актрисата О-Лан Джоунс от 1964 до 1984 г. и двамата имат едно дете. Има и почти 30-годишна връзка с актрисата Джесика Ланг, с която се срещат през 1982 г. на снимачната площадка на филма "Франсис". Двамата имат две деца, но се разделят през 2009 г.

Погребението на Сам Шепърд, което е съкратено от Самюел Шепърд Роджърс, ще е само за близките, още не е обявена дата за публично поклонение, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още от Общество