Отказ на експерт блокира делото за резиденция "Кричим"

Отказ на експерт блокира делото за резиденция "Кричим"

Проблеми с експертите продължават да бавят делото за собствеността върху резиденция "Кричим", което се води от Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза срещу държавата.

По време на поредното заседание на Пловдивския окръжен съд във вторник стана ясно, че експерт-оценител от екипа вещи лица в процеса е отказал да изготви необходимите документи за комплексната експертиза на имота. Поради тази причина делото бе отложено за 23 март и бе назначен нов експерт.

Процесът за собствеността на резиденция "Кричим" продължава да боксува вече почти години и половина заради тази експертиза. Това е четвъртият случай, в който съдът отлага делото за имота, намиращ се в землището на пловдивското село Куртово Конаре.

Изготвянето на съдебно-оценъчната експертиза бе назначено на 9 февруари 2009 г., но явно 12 месеца не са достатъчен срок за този аналитичен труд.

Бившият премиер и сестра му претендират, че са собственици на 12 постройки с 2400 кв. м застроена площ и 371 декара ниви в местността "Ливадите" между село Куртово Конаре и град Кричим.

По делото вече бяха приети като доказателства 49 представени от държавата документа за Интендантството, включително художествена, мемоарна и документална литература като откъси от книгите "Корона от тръни" на Стефан Груев, "Разговори с принц Кирил" на Михаил Топалов, "Български държавни институции" на Веселин Методиев.

На 11 ноември 2008 г. Върховният административен съд (ВАС) определи като "граждански" спора между доскорошния областен управител на Пловдив Тодор Петков (БСП) и бившия лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски за собствеността върху резиденция "Кричим". Това бе първи отказ на съд да върне по административен път имот на бившия премиер. Гражданското дело започна две седмици по-късно.

Вече осем години Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза правят опити да докажат пред местните власти и държавата, че като наследници на цар Борис Трети са законни собственици на резиденцията.

Според бившия областен управител на Пловдив Тодор Петков обаче дворецът "Кричим" е придобит от царското семейство по давност, което означава, че не е строен от него. Освен това той се позова на Търновската конституция, според която царското семейство не може да се разпорежда с държавни имоти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?