Отказ от чуждо гражданство и клетва в Ботев или Левски

Отказ от чуждо гражданство и клетва в Ботев или Левски
Ако искат да станат български граждани, чужденците да се отказват от досегашното си гражданство и да се заклеват във вярност към Христо Ботев или Васил Левски. Такива идеи изложи във вторник министърът на правосъдието Миглена Тачева (НДСВ) по време на кръгла маса за политиката към българите в чужбина. Тя обясни, че тази практика важи в почти всички държави. Предложението за отказ от гражданство обаче не се отнася за чужденците с български произход.

Според нея получаването на българско гражданство да става на специална церемония, под звуците на националния химн и след полагане на клетва. По примера на Англия, където получаващите гражданство се заклеват във вярност в кралицата, у нас клетвите могат да бъдат към Христо Ботев или Васил Левски и да се провеждат в Министерството на правосъдието или в президентството, смята Тачева.

Българи от чужбина: Няма да се върнем в мафиотизирана страна

Съюзът на българите по света "Бъдеще" протестира срещу провеждането на кръгла маса на тема "Новата държавна политика към българите по света”, на която не са поканени негови представители, предаде електронното издание Kafene.net. В специална декларация Съюзът посочва, че българското правителство за пореден път демонстрира демагогия в отношението си към българите в чужбина с пакет от безсмислени и скъпи мерки, които са в полза единствено на чиновниците в министерства и посолства.

Още

Таксата за получаване на българско гражданство в момента е три лева, но министърът се обяви за нейното увеличаване. Може да се помисли и за бърза процедура за получаване на гражданство, която обаче да е по-скъпо платена, така че не всички желаещи да се насочат към нея. Към момента чакат 60 000 преписки за гражданство, насъбрани още от 2001 година.

Според министър Тачева трябва да отпадне и практиката на подаване на молби от посредници, която е широко разпространена сред гражданите на Македония. Те се разбират с посредниците за определена сума, често надхвърляща десет хиляди евро, да задвижат по-бързото получаване на гражданство. Посредниците са наясно с процедурите и имат познати служители в отговорните институции.

Тачева алармира още, че голяма част от чужденците, които получават гражданство, не остават трайно в страната, а го използват, за да могат да пътуват и работят в други страни членки на Европейския съюз.

Премиерът Сергей Станишев посочи, че е нужна нова политика към българите в чужбина. Той призна за липса на координация между отделните институции и за противоречиви закони.

Премиерът отчете, че българите в САЩ към момента са около 250 хиляди, в Испания – 120 хиляди, във Великобритания – 80 000, в Италия – 70 000. той настоя за специален акцент върху българските студенти в чужбина, които към момента били повече от 50 000. Едни от планираните мерки са създаването на специален съвет към Министерски съвет, както и парламентарна комисия.

Вицепрезидентът Ангел Марин посочи обаче, че мерките са много закъснели. Той подчерта, че спешно трябва да се променят четири закона, свързани с българите в чужбина – за българското гражданство, за чужденците у нас, за заетостта и за българите в чужбина.

"Бизнесът трябва да привлича наши сънародници, а правителството да му осигури възможност да го прави", посочи Марин. Същевременно председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев обясни, че работодателите трябва да платят общо около 1600 лева и да преминат през шестмесечна процедура, ако искат да наемат граждани на страни извън ЕС. Към момента само 935 души от тези страни работят у нас. Същевременно се наблюдава остра криза за кадри в много сектори.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?