Открита е още една пострадала котка при пожара в Ермитажа

При пожара в Ермитажа в петък пострадаха общо пет котки, едната от които не успя да оживее

Повторна проверка на здравословното състояние на живеещите котки в подземията на Ермитажа в Санкт Петербург след пожара в петък е открила още едно животно, което е пострадало пи задимяването, съобщи агенция ТАСС.

При горенето на изолация на тръби в подземието на музея бяха обгазени четири котки, които бяха спасени от пожарникарите и настанени във ветеринарна клиника.  Котката в най-тежкото положение – Дуся, обаче не е успяла да оживее, съобщи ветеринарът на Ермитажа Ана Кондратева, която отговаря за опашатите служители на музея, чиято задача е да пазят картините в складовете от плъхове.

След смъртта на Дуся в събота е взето и решението за повторната проверка на здравето на мустакатите обитатели на музея.

Останалите три котки се намират в състояние, което не предизвиква притеснения за живота им, а в следващите дни ще стане ясно дали те ще се върнат на служба в Зимния дворец на Петербург или ще бъдат настанени у приемни семейства.

Вече няколко семейства са проявили желание да приютят пострадалите в пожара животники, с тях ще се проведе събеседвене и според състоянието на котките ще се реши накъде ще поемат.

В подземията на Ермитажа, който представлява комплекс от пет сгради, живеят между 50 и 70 котки, повечето от които даже не са усетили задимяването от пожара.

Животните са формирали прайдове от 4 до 10 котки, които са равномерно разпределени в подземията и са пострадали само онези, на чиято теритоиря е станал пожарът, обясни Кандратева.

Котките в Ермитажа са популярни по цял свят и са своеобразна туристическа атракция не само за музея, но и за Санкт Петербург, тъй като често се разходжат покрай Зимния дворец. Една от тях – белоснежният Ахил дори стана официален гадател на футболния шампионат на Конфедерацията през 2017 г. и ще продължи кариерата си в тази посока и за световното през 2018 г.

Споделяне

Още от Общество

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?