Открити са двете “черни кутии” на разбилия се руския самолет Ту-154

Открити са двете “черни кутии” на разбилия се руския самолет Ту-154

Двете “черни кутии” на падналия Ту-154 са открити, съобщава в сряда Интерфакс, като се позовава на министъра на транспорта на Русия Игор Левитин. “На мястото на катастрофата е открита “черната кутия”, записваща разговорите” е казал той. Петнадесет минути преди това е било открито и устройството, запаметяващо параметрите, свързани с полета на самолета.

Левитин не е споменал в какво състояние са кутиите и колко време ще е необходимо за разчитането им.

Самолетът падна от височина 10-11 хиляди метра, като останките му бяха намерени на 45 км северно от украинския град Донецк. Нито един от 170-те човека на борда не оцеля.

Според предварителната информация, на борда на самолета, извършващ полет от черноморския курорт Анапа към Санкт Петербург, е имало един гражданин на Холандия, двама на Германия и по един на Франция и Финландия. 

Във връзка с катастрофата президентът на Русия Владимир Путин е обяви 24 август за ден на траура в памет на загиналите.

За разследване на обстоятелствата, свързани с трагедията е сформирана съвместна украинско-руска правителствена комисия. За участие в работата на комисията специално от Москва в Донецк е пристигнала делегация, оглавявана от министъра на транспорта Игор Левитин.

На мястото на произшествието е образуван оперативен щаб, полеви пункт за връзка, палатков град за спасителите и роднините на загиналите, осветителна мрежа. Отредени са места за идентифициране телата на загиналите.

В Донецк са пристигнали и психолози от Министерството на извънредните ситуации на Русия, които трябва да помогнат на роднините на загиналите, които също са започнали да пристигат в района на трагедията от Санкт-Петербург, Нулирлск и Мурманск.

Спасителни групи от Украйна и Русия издирват останките от самолета.

Представител на руските власти е заявил за ИТАР-ТАСС, че “истинската причина за катастрофата може да де установи само след разчитане на “черните кутии”.

Специалисти от летището в Донецк, където трябваше да кацне подалият сигнал SOS самолет, са разговаряли с очевидци, според които машината е падала без да оставя димна диря. Жителите на село Суха Балка са дали и описание на траекторията на падане на самолета, по което пилотите от летището са заключили, че самолетът е бил неуправляем по време на падането.

Летецът-изпитател от Националния изследователски институт на гражданската авиация на Русия Александър Акименков смята, че попадането мълния върху самолета не е причина за авария. “Всички мероприятия за защита на самолета от мълнии са проведени и изпитани”, е казал той за ББС.  Той смята, че причина за случилото се е попадането на самолета в зона на въздушна маса с противоположни електрически заряди.

От предприятието “Авиакор”, където е бил изработен разбилият се Ту-154М, са убедени, че техническото състояние на машината не е могло да стане причина за катастрофата. “Какво е станало там за сега е неизвестно, но аз съм напълно убеден в надеждността на техниката, убеден съм на сто процента, че това не е техническа неизправност”, заяви в сряда генералният директор на авиозавода Сергей Лихарьов.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?