Открити са още две огнища на бруцелоза у нас

Открити са още две огнища на бруцелоза у нас

Нови две огнища на заболяването бруцелоза са открити в благоевградското село Кочан и в град Кнежа, Плевенско, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните в четвъртък.

Само преди ден ведомството започна третото изследване на откритото през лятото огнище на бруцелоза в град Рила , където бяха умъртвени около триста животни, дали положителни проби.

Сега в село Кочан 22 дребни преживни животни са дали положителен резултат за болестта. В Кнежа заразата е открита при шест говеда. Всички те ще бъдат умъртвени по хуманен начин и изгорени след това в екарисаж, а в регионите е наложена забрана за придвижване на животните от и към населените места.

От агенцията по храните предупреждават, че бруцелозата може да се предава на хората при контакт с болно животно и при консумация на сурово мляко или не добре термично обработено месо. Най-честата симптоматиката при заболелите животни е повишена температура, аборти, подути стави и други. Заразата става с директен контакт между здрави и болни животни. Замърсени с причинителя фуражи, оборудване, водопои, превозни средства и постеля също могат да бъдат източник на заразата.

Ведомството призова фермерите при съмнения за болни животни или при възникнали допълнителни въпроси да се обръщат към ветеринарния лекар, обслужващ обекта или да потърсят официалния ветеринарен лекар, за съответната община.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?