Открити са ветеринарният и фитосанитарен пунктове на Калотина

Новоизградените пунктове за ветеринарен и фитосанитарен контрол на Граничния контролно-пропускателен пункт "Калотина", които са ни ангажимент към Европейския пазар, бяха открити в понеделник от премиера Сергей Станишев. В церемонията участваше и министърът на земеделието и горите Нихат Кабил.

Ветеринарният пункт е построен с пари по програма ФАР и с национално съфинансиране като общата му стойност е 2,4 млн. евро. През него ще минават само живи животни, суровини, хранителни продукти от животински произход, фуражи и добавки внос и износ от трети страни, нечленуващи в ЕС, както и транзитни пратки през територията на общността.

Фитосанитарната инспекция на ГКПП-а е струвала на държавния бюджет 230 000 лв., а пълното лабораторно оборудване е закупено и предоставено по проект на програма ФАР. На пункта ще се контролират доставките на растения и растителни продукти.

С него Националната служба за растителна защита ще повиши значително прецизността при извършването на фитосанитарния контрол на растения и растителни продукти, предназначени както за страната ни, така и за Европейския съюз.

На откриването премиерът отбеляза, че сред важните политики на Европейския съюз са качеството на храните, безопасността им и здравето на гражданите на съюза.

Забавеното изграждане на пунктовете за контрол на вноса, износа и транзита на хранителни продукти по границите на страната ни със страни, които не членуват в ЕС, бе предмет на критика и в мониторинговия доклад през пролетта и с въпросителна бе отбелязан напредъка по строежа им в есенния доклад.

Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил отбеляза, че ветеринарният и фитосанитарният пунктове на "Калотина" отговарят на изискванията на ЕС.

24 часа преди влизането на всеки продукт в страната ни всеки вносител ще трябва да представя всички необходими документи за вида и количеството на пратката, отбеляза директорът на Националната ветеринарно-медицинска служба доцент Жеко Байчев.  На границата с Румъния и с Гърция ветеринарният контрол ще отпадне.

Споделяне

Още от Бизнес