Откривайки птичия лов министър Порожанов призова за отговорност

Откривайки птичия лов министър Порожанов призова за отговорност

С призив за отговорност по време на лов и грижа за опазване на дивеча земеделският министър Румен Порожанов откри отстрела на птици в събота в района на Югоизточна България. Той и заместникът му Атанас Добрев се включиха в първия пернат лов и пожелаха на ловците наслука.

Двамата посочиха, че ловът е сериозно занимание и отговорност за истинските ловци, посочиха от прессцентъра на агроведомството.

В съобщението се припомня, че България има установени ловни традиции от над 130 години, а в последните 200 години на територията на страната ни не е изчезнал нито един животински вид. Успешното развъждане и разселване на едър и дребен дивеч, добрата аклиматизация на чуждоземни видове и подобряване средата за живот на различните видове дивеч, са от съществено значение за водене на екологично съобразено ловно стопанство, отбелязват от министерството.

"Необходимо е всички ние, ловците, да проявяваме дисциплина и висок нравствен дух и да упражняваме надежден взаимен контрол както по време на лов, така и при целогодишното полагане на грижи за опазване на дивеча”, заяви Добрев.

В ловния излет, на който те присъстваха, са били извършени всички задължителни проверки на документи и инструктажи за безопасност. Припомнени са били допустимите норми за отстрел за един ловец и е било напомнено да се спазват противопожарните норми в жегата.

Споделяне

Още от България