Отлагат се промените в данъчните облекчения за санирани сгради

Отлагат се промените в данъчните облекчения за санирани сгради

Различните данъчни облекчения за сградите, които са предприели енергоспестяващи мерки, с е отлагат, след като в четвъртък парламентът не успя да събере достатъчно гласове, за да прегласува върнатите от президента Георги Първанов промени в Закона за енергийната ефективност. С 84 гласа "за", 25 "против" и 65 “въздържали се” бе подкрепено ветото на държавния глава, който оспори текста, предвиждащ въвеждане на данъчните преференции от датата на влизане в сила на промените.

Според президента данъчните промени трябва да се правят в началото на финансовата година и хората да са уведомени за това.

Оспорваната от държавния глава разпоредба освобождава от налог сградите, въведени в експлоатация преди 1 януари 2005 г. и получили сертификат категория А, според Наредбата за сертифициране на сградите. Предвиждаше се такива имоти да не плащат данък 5 години, считано от издаването на сертификата, и за срок 7 години - ако прилагат и мерки за оползотворяване на възобновяеми енергийни източници за производство на енергия за задоволяване на нуждите на сградата.

Според действащия закон за местните данъци и такси този срок и в двата случая е 10 години след издаване на сертификата.

Оспорваният текст предвиждаше още сградите, въведени в експлоатация преди 1 януари 2005 г. и получили сертификат категория Б, да се освобождават от данък за три години, а ако използват и  енергия от възобновяеми източници - 5 години. Сега и за едните, и за другите облекчението важи 5 г.

След подкрепата на президентското вето, остават да действат сегашните разпоредби, но ще се подготвят нови текстове по отхвърлените промени.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?