Отлагат се промените в данъчните облекчения за санирани сгради

Отлагат се промените в данъчните облекчения за санирани сгради

Различните данъчни облекчения за сградите, които са предприели енергоспестяващи мерки, с е отлагат, след като в четвъртък парламентът не успя да събере достатъчно гласове, за да прегласува върнатите от президента Георги Първанов промени в Закона за енергийната ефективност. С 84 гласа "за", 25 "против" и 65 “въздържали се” бе подкрепено ветото на държавния глава, който оспори текста, предвиждащ въвеждане на данъчните преференции от датата на влизане в сила на промените.

Според президента данъчните промени трябва да се правят в началото на финансовата година и хората да са уведомени за това.

Оспорваната от държавния глава разпоредба освобождава от налог сградите, въведени в експлоатация преди 1 януари 2005 г. и получили сертификат категория А, според Наредбата за сертифициране на сградите. Предвиждаше се такива имоти да не плащат данък 5 години, считано от издаването на сертификата, и за срок 7 години - ако прилагат и мерки за оползотворяване на възобновяеми енергийни източници за производство на енергия за задоволяване на нуждите на сградата.

Според действащия закон за местните данъци и такси този срок и в двата случая е 10 години след издаване на сертификата.

Оспорваният текст предвиждаше още сградите, въведени в експлоатация преди 1 януари 2005 г. и получили сертификат категория Б, да се освобождават от данък за три години, а ако използват и  енергия от възобновяеми източници - 5 години. Сега и за едните, и за другите облекчението важи 5 г.

След подкрепата на президентското вето, остават да действат сегашните разпоредби, но ще се подготвят нови текстове по отхвърлените промени.

Споделяне

Още от Бизнес

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?