Отмяната на "Обамакеър" мина в Конгреса

Отмяната на "Обамакеър" мина в Конгреса
Камарата на представителите на САЩ прие законопроект, с който се отменя законът на бившия президент Барак Обама за задължителното здравно осигуряване "Обамакеър" и замяната му с друг текст, съобщиха информационните агенции.
 
В нажежена обстановка конгресмените приеха документа с 217 на 213 гласа. Против гласуваха всички демократи и двайсетина републиканци.
 
Сега дебатите се прехвърлят в горната камара. В сегашния си вид законопроектът едва ли ще мине през 100-членния Сенат, където правилото за събиране на 60 гласа за прекратяване на дебати позволява на демократическото малцинство да блокира приемането на текста, отбелязва ДПА.
 
Инициативата на републиканците фактически има за цел да намали степента на участие на държавата в системата на здравното осигуряване.
 
Около 20 милиона американци се сдобиха със здравно осигуряване след приемането на "Обамакеър" през 2010 г. 
 
Приетият при управлението на президента демократ Барак Обама закон за здравното осигуряване в последно време получава растяща подкрепа в социологическите проучвания. 
 
Републиканците обаче отдавна го атакуват, защото смятат, че чрез този закон се получава твърде голяма намеса на държавата в здравната област и се увеличават здравните разходи, отбелязва Ройтерс.
 
Реформата в здравеопазването на Обама предвиждаше дотиране на здравното обслужване на социално слабите, а всички граждани бяха задължени да си купят медицинска застраховка. 
 
Законът беше приет през 2010 година с гласовете на демократите, които тогава имаха мнозинство в Конгреса. 
 
Предлаганата от Тръмп нова алтернатива би спестила пари до 2026 г., но може да остави 24 милиона души в САЩ без здравно осигуряване. 
 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят