Отново без решение за закриване на дома в Могилино

Общинският съвет в Две могили отново не прие решение за закриване на дома за деца с умствена изостаналост в село Могилино. От областната администрация обаче ще настояват съветниците да преразгледат решението, защото то противоречи на плана, според който домът трябва да бъде закрит до 6 месеца, съобщи БНР.

Повече от месец в дома в с. Могилино работи екип от медицински специалисти, в резултат на което здравословното състояние на децата се подобрява. Две деца са настанени в русенския дом „Надежда“, а за младежите се търсят т.нар. защитени жилища. Мариела Личева от Агенцията за закрила на детето в Русе обясни, че решението на Общинския съвет в Две могили е поредният абсурд. По думите ѝ 6-месечният срок за закриване на дома е малък, но децата трябва да бъдат извадени от Могилино.

„Сега, след като се стигна до международен скандал, всички институции и неправителствени организации в страната се обединиха, за да наложат необходимостта от промяна и тя е децата да бъдат спешно изведени от дома“, коментира Личева.

Според нея децата могат да бъдат върнати близо до населените места, където се родени, и ако евентуално там има някъде център, да бъдат настанени.

Съдбата на изоставените деца в Могилино и нечовешките условия, в които те живеят, предизвика сериозна загриженост в гражданите на Евросъюза след като ББС излъчи документалния филм на британската журналистка Кейт Блюет за дома в България.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?