Отново напрежение пред сградата на Върховната рада в Киев

Отново напрежение пред сградата на Върховната рада в Киев

Около 1000 протестиращи са се събрали пред сградата на украинския парламент в Киев с искане да бъде приет закон за отмяна на депутатския имунитет, създаване на антикорупционен съд и промени в изборното законодателство, предаде ТАСС.

Според украинското министерство на вътрешните работи "пред сградата на Върховната рада има над 700 души", но продължават да идват хора в очакване на разглеждането от депутатите на законопроект за отмяна на имунитета.

Председателят на парламента Андрий Паруби заяви, че ще бъде създадена организация заседанието да може да бъде наблюдавано на екрани на площада, където са участниците в протестната акция. Значителна част от тях са със знамена на партия "Баткившчина", развяват се и флагове на партия "Десен сектор".

 

Стените на Върховната рада са обградени от кордон протестиращи с щитове, които са били отнети от бойците на националната гвардия.

Охраната на мястото осигуряват приблизително 3000 служители на силите за сигурност. Полицията заяви, че ситуацията е под контрол.

 

Снощи силите на реда "щурмуваха палатковия лагер на активистите на втория ден от митинга срещу президента на страната Петро Порошенко".

Полицията използва срещу активистите сълзотворен газ, а те отнеха щитове и защитна амуниция от стражите на реда. По данни на районното полицейско управление са били задържани 11 души, трима от които вече са освободени. По-рано представители на украинското вътрешно министерство и полицията заявяваха, че не предвиждат силово разпръсване на палатковия лагер.

Участниците в протеста настояват за отмяна на депутатския имунитет, създаване на антикорупционен съд, промени в изборния закон.


Киевският политолог Володимир Фесенко очаква днес "ново изостряне на ситуацията" с оглед насроченото от Върховната рада гласуване по искания от протестиращите закон за отмяна на депутатския имунитет. Президентът Порошенко се опита да изземе инициативата от опозицията и преди два дни сам внесе законопроекта в парламента.

Според Фесенко депутатите ще подкрепят проекта и ще го пратят за мнение в Конституционния съд. Тогава протестиращите ще изгубят мотивация и ще напуснат площада в близките дни, прогнозира експертът.

Според аналитика Вадим Карасьов обаче шансовете за приемане на закона са малки. "Това ще означава победа за Порошенко. А в Радата днес има твърде много съперничещи си сили, те няма да искат да подкрепят президента, освен това просто не са в състояние да работят заедно", обяснява той.

"За Порошенко сега най-важното е да не се пролее първа кръв. Това може да превърне сегашния "майдан" - политически, разцепващ само елитите в страната, - в масов "майдан", разсъждава наблюдателят.

Президентът Порошенко отказа среща с депутати, участващи в протеста пред сградата на Върховната рада. Това съобщи във Фейсбук парламентаристът Мустафа Найем. Според него Порошенко е бил склонен да разговаря, но при условие, че определени депутати няма да присъстват. Президентската позиция обаче не срещнала разбиране у политиците.

Споделяне

Още от Свят