Отново се приемат заявления за лозарски субсидии

Държавен фонд “Земеделие“ отново отваря приема на заявления за субсидиране на лозарите, съобщиха от ведомството във вторник. Документи за подпомагане по Националната лозаро-винарска програма ще се приемат от 24 юни до 31 юли като целта е по-голям брой земеделски стопани да се възползват от финансиране.

Бюджетът за 2013 г. е 52 302 003 лв. и се осигурява от Европейския фонд за гарантиране на земеделието. Лозарите ще получат субсидии за застраховане на реколтата си и за преструктуриране на масивите си, а винарите – за промоция на продукцията им в трети страни.

До момента са изплатени средства в размер на 12 278 694 лева.

В новия прием ще могат да участват и лозарите с права за засаждане от националния резерв, след като Европейската комисия одобри поисканата от България промяна.

За преструктуриране и конверсия на винени лозя и за застраховане на реколта могат да кандидатстват собственици, арендатори или наематели на лозови насаждения. Те трябва да са регистрирани като лозарско стопанство, съгласно Закона за виното и спиртните напитки.

За реклама на вина могат да кандидатстват търговски дружества, кооперации, сдружения и междупрофесионални организации. Финансовата помощ по мярката е в размер до 80% от действителните разходи по промоционалния проект.

Кандидатите трябва да притежават удостоверение от Изпълнителната агенция по лозата и виното за право на участие по съответната мярка.

Още от Бизнес