Отпадат стикерите върху лекарствата по здравната каса

Отпадат стикерите върху лекарствата по здравната каса

Търговците на едро вече няма да са длъжни да поставят стикери върху лекарствата, които плаща здравната каса, каквото бе досегашното изискване на наредбата за добра дистрибуторска практика, съобщиха в неделя от Министерството на здравеопазването, което е променило нормативната база и корекциите влизат в сила след обнародването им в Държавен вестник в началото на тази година.

Стикерите бяха въведени, за да се осигури контрол върху лекарствата, които плаща здравната каса, припомниха от здравното ведомство. Те се състояха от две части. Едната трябваше да се залепи върху опаковките на медикаментите от дистрибуторите и така те да се доставят в аптеките. Втората част фармацевтите трябваше да залепят на рецептата на пациента. Контролът обаче не се оказа достатъчно ефективен. В същото време той затрудняваше и оскъпяваше работата на търговците, посочват от министерството.

По тази причина Министерството на здравеопазването е предприело промяната, която е съгласувана и със Здравната каса.

Ведомството припомня и приети в края на миналата година поправки в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, с което се намали таксата за откриване на аптека в населено място с под 10 хил. жители от 5 хил. лв. на 1000 лв. Промяната беше направена, за да се стимулират фармацевтите да създават аптеки в малките населени места и така да се подобри достъпът на пациентите до лекарства, пише в съобщението.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?