Оцелелите от трусовете в Хаити измират, преди помощите да стигнат до тях

Оцелелите от трусовете в Хаити измират, преди помощите да стигнат до тях

Тесните улици и разрушената инфраструктура на столицата на Хаити Порт-о-Пренс пречат на спасителните работи и на оказването на навременна помощ на пострадалите в Хаити, където в резултат на опустошителното земетресение във вторник загинаха, по последни оценки, около 50 хиляди души, предаде в петък ББС.

Ранените и останалите без покрив са над 3 милиона души.

Самолети със спасители и хуманитарна помощ пристигат от целия свят, но, според очевидци, извън летището работата на екипите не може да се забележи.

Много жители на Хаити прекараха трета нощ на улицата или в импровизирани палаткови лагери, защото една трета от домовете в Порт-о-Пренс са разрушени, предават информационните агенции.

Президентът на Франция Никола Саркози обяви, че лидерите на САЩ, Бразилия, Канада и други страни ще проведат специална конференция за възстановяването на Хаити.

В четвъртък президентът на САЩ Барак Обама заяви във Вашингтон, че американските спасители вече са пристигнали в Хаити, а скоро там ще дойде и допълнителна помощ от 3500 войници и офицери и 2200 морски пехотинци.

Обама нареди създаването на помощен фонд за Хаити, в който вече са прехвърлени 100 млн. долара. Фондът ще се попълва цялата година.

Ръководителят на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан обяви, че за Хаити ще бъдат незабавно заделени 100 млн. долара.

Още толкова е готова да отдели и Световната банка. Тези средства ще бъдат заделени в специален фонд.

Световната организация по прехраната е готова да предостави 15 хиляди тона хуманитарна помощ, а Червеният кръст обяви, че е събрал 10 млн. долара за пострадалите.

На път за островната държава е и ядреният самолетоносач "Карл Винсън", който ще бъде използван като плаваща площадка за вертолети, стоварващи хора, медикаменти и стоки от първа необходимост на нуждаещите се.

Корабът има станция за пречистване на вода, десетки болнични легла и три операционни зали. Сред екипажа от 3200 души има лекари, зъболекари, хирурзи, психолози и помощен медицински персонал.

Използването на самолетоносача като алтернативно летище ще облекчи работата на малкото и повредено от трусовете летище в Порт-о-Пренс.

Разрушената инфраструктура блокира придвижването на помощите

В часовете след бедствието, когато започнаха да прииждат пратки с помощи, се оказа, че аеропортът не може да поеме всички спасителни самолети. Същевременно и улиците на Порт-о-Пренс са непроходими, защото са затрупани с отломки.

Остро се усеща липсата на координация в работата на пристигащите екипи.

Според кореспондента на ББС в хаитянската столица Ендрю Галахър, оцелелите жители масово измират от острия недостиг на чиста вода, продоволствия и лекарства.

На улиците има толкова много тела на загинали, че са започнали да ги изриват с булдозери. Сред местните жители се увеличава отчаянието и озлоблението, отбелязва кореспондентът.

"По радиото чуваме, че от чужбина пристигат спасителни отряди, но ние никого не сме видели", разказва местният жител Жан-Батист Лафонтен. "Можем да търсим оцелели под развалините само с голи ръце".

По думите на ръководителя на комитета на ООН по извънредни ситуации Джон Холмс медицинските центрове на острова са препълнени, а търпението на тези, които очакват помощ, е на края си – хората са раздразнени от камионите на ООН, които сноват из града за поддържане на спокойствието, но не разкарват помощи.

Хуманитарните организации се опасяват, че времето работи срещу спасителите – с всеки изминал час шансовете да се оцелее намаляват, затова основните сили трябва да се хвърлят за разчистване на отломките от срутените здания.

И България се включи в световното подпомагане на Хаити

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов страната ни спешно ще се включи в международните усилия за оказване на незабавна помощ на пострадалите от опустошителното земетресение в Хаити, съобщиха в петък от правителствената пресслужба.

Министерство на отбраната ще изпрати палатки, одеяла и спални комплекти от ресурса на Българската армия.

По предложение на Швеция българската пратка (с тегло около 1,5 тона) ще бъде транспортирана до Хаити през следващите дни със самолет от авиобазата "Папа" в Унгария, която се използва от НАТО за стратегически въздушен транспорт.

Споделяне

Още от Свят