Отстъпката в цената на тока за бедните ще е 8-12 лв., изчисляват експерти

Отстъпката в цената на тока за бедните ще е 8-12 лв., изчисляват експерти

Определените като енергийно бедни, които се топлят на ток, ще получават помощ от 12 лева месечно помощ, а тези, които ползват парно - 8 лева. Това сочат разчетите на Института за енергиен мениджмънт, представени пред журналисти в четвъртък. Тази помощ, която предстои да се отпуска след освобождаването на пазара на тока за бита, ще е целогодишна.

Според обявените през май от Министерството на енергетика мерки за социална защита, хората с парно ще плащат първите 100 киловатчаса от потреблението си на ток на по-ниска цена. За тези, които живеят в жилища без централно отопление, отстъпката ще важи за първите 150 киловатчаса. Така икономията в цената ще е около 33 на сто.

Ако обаче потреблението на социално слабите е под количествата за подпомагане, тогава икономията им ще е по-ниска. При сметка от 6 лева, какъвто е масовият случай през лятото в малките градчета и селата, отстъпката ще е около 2 лева, посочиха от института.

В началния етап на либерализация на пазара на електроенергия вече ще има три групи потребители. Около 7 на сто са социално слабите българи, които ще продължат да получават енергийни помощи през зимата. Допълнително те ще получават и всеки месец по-евтини количества ток за около 8-12 лева в зависимост от начина си на отопление.

Втората група обхваща още 7 процента от българите - те ще се възползват само от определените по-евтини количества електроенергия. Двете групи обхващат енергийно бедните българи.

В момента годишно за енергийно подпомагане бюджетът дава около 85 млн. лв., по данни на социалното министерство. Те обаче се плащат само за отопление през зимния сезон. Към тази сума ще се прибавят още 50 млн. лв. за покриването на разликата между социалната тарифа и редовната. Как обаче ще става разплащането с доставчиците на ток, които ще продават на уязвимите клиенти на по-евтини от пазарните цени, все още не е решено.

Към досегашните социални слаби, ползващи енергийни помощи, се добавят хората на възраст над 70 години, които живеят сами и получават пенсии под линията на бедност. За 2016 г. нейният размер е 300 лв. Други групи са хората с над 90% намалена работоспособност, както и семействата на деца с увреждания, изискващи специални грижи.

Обхватът на получаващите енергийно подпомагане се разширява от сегашните 256 хил. домакинства на 500 хиляди домакинства или общо 1.1 млн. души, което е 14 процента от населението на страната.

Експертите на Института за енергиен мениджмънт смятат, че предлаганата от енергийното ведомство схема за подпомагане на бедните е прекалено сложна и предлагат да се запази сегашната система като се разшири.

Тогава, при същия разход за хазната, ще бъдат обхванати около 400 хил. домакинства, обясни Иванка Диловска от института.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?