Отвъд реториката Великобритания и ЕС се опитват да не допуснат хаотична раздяла

Отвъд реториката Великобритания  и ЕС се опитват да  не допуснат хаотична раздяла

"Неприложими", "неприемливи", "задънена улица" - думите, използвани за описване на преговорите за Брекзит, по никакъв начин не успокояват притесненията, че Великобритания и Европейският съюз са се запътили към хаотичен развод.

Зад кулисите обаче двете страни подготвят, както се изрази британски представител, отстъпки за "конструктивен диалог", който може да доведе до споразумение.

Официални представители и други източници от двата лагера казват, че има ясно желание да се направи опит за преодоляване на препятствията за постигане на сделка за оттеглянето на Лондон и за изготвяне на рамка за бъдещите отношения, включително по граничния въпрос в Северна Ирландия и двустранната търговия.

ЕС ще започне да изготвя предложението си за бъдещите търговски връзки, за каквото призова правителството на Великобритания, след като у него се създаде впечатление, че евролидерите са се отнесли пренебрежително към премиера Тереза Мей на преговорите в Австрия миналия месец.

В официалния график на Европейската комисия, публикуван вчера, се посочва, че комисията ще обсъди на 10 октомври "очертаване на ново партньорство с Обединеното кралство".

Великобритания обеща да внесе ново предложение как да бъде предотвратено връщането на граничния контрол между британската провинция Северна Ирландия и членката на ЕС Ирландия. Възможно е това да стане, като Лондон направи компромис и склони на регулаторен контрол на стоките в замяна на това Брюксел да приеме използването на нови технологии при митническите проверки.

Тъй като остават само шест месеца преди Великобритания да напусне блока, липсата на яснота по развода кара пазарите да се опасяват от перспективата за Брекзит без сделка - нещо, което и двете страни казват, че опитват да избегнат.

Днес Мей ще произнесе реч в края на напрегнатия годишен конгрес на Консервативната партия, на който привържениците на твърдия Брекзит се постараха да подкопаят позицията на премиера, подкрепяща запазване на тесни връзки с ЕС.

Утре ирландският премиер Лио Варадкар ще бъде в Брюксел за преговори с главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние.

Високопоставени дипломати в Брюксел са извикани в петък на среща, посветена на Брекзит. Барние ще представи малко след това първа чернова от предложението на блока за търговско споразумение. ЕС се надява то да подтикне Великобритания към компромиси.

Няма потвърдена дата за следващия кръг от преговорите между Барние и британския министър за Брекзита Доминик Рааб, но няколко дипломати от ЕС казаха, че се очаква той да бъде насрочен за следващата седмица в Брюксел.

НАСИТЕН ГРАФИК

"Трябва да е следващата седмица, иначе ще бъде твърде късно да постигнем каквото и да било в рамките на нашия шестседмичен график", каза дипломат. Той има предвид плана за сключване на предварителна сделка за Брекзита на следващата среща на върха на ЕС на 18 октомври.

Останалите 27 държави членки трябва да организират среща на 17-18 ноември, за да одобрят евентуално споразумение с Великобритания. В противен случай те ще трябва да се подготвят за сценария, в който Великобритания ще напусне ЕС през март догодина, без да има постигнато споразумение за облекчаване на икономическия шок.

Британски длъжностни лица дадоха сигнал, че ще бъдат изложени нови идеи. Фокус ще бъдат опитите за договаряне на митнически регулации на остров Ирландия, за да се избегне появата на "твърда граница", каквато разпали верски конфликт в миналото.

Рааб заяви на годишната конференция на консерваторите, че приветства предложението на Барние за използване на технологии за уреждането на въпроса, след като Лондон каза, че не приема предложението на блока Северна Ирландия да остане фактически в митническия съюз на ЕС.

Той заяви също, че Великобритания обмисля как регулаторните проверки на някои стоки могат да бъдат използвани за постигане на напредък в преговорите.

Северноирландскта Демократична юнионистка партия, на чиято парламентарна подкрепа правителството на Мей разчита, веднага каза, че няма да приеме различни регулации с останалата част на Обединеното кралство след Брекзит.

Брюксел отхвърли предложената през юни от Лондон идея за уреждане на въпроса. Дипломати от ЕС изтъкнаха, че още не са видели нов британски план. 

По БТА. 

Споделяне

Още от Европа