Отвлечен американски журналист е освободен в Ирак

Френско - американският журналист Мика Гаре в неделя беше освободен от похитителите си в иракския град Насирия и предаден на американците. Той беше отвлечен преди една седмица заедно с иракския преводач Амир Доше и заплашен да бъде екзекутиран, ако американските войски не напуснат свещения град Наджаф, където воюват с милициите на радикалния шиитски водач Моктада Садр.

За намеренията си да освободят заложниците похитителите съобщиха в събота чрез един от ислямистките сайтове.

В интервю за телевизия Ал Джазира 36-годишният журналист каза, че бил третиран добре от похитителите си, представили се като група Бригада на мъчениците.

Преди да го предадат на иракското правителство, похитителите са го отвели в щаб-квартирата на подчинената на Садр Армия на Махди.

Пред Ал Джазира Гаре изказа големи благодарности на Садр и привържениците му за това, че са издействали освобождаването му.

Представител на Садр в Насирия заяви, че Гаре е освободен, защото не поддържа американската политика в Ирак и в работата си "се стреми да представи истината за случващото се в Ирак".

Все още като безследно изчезнали в Ирак се водят още трима западни журналисти - двама французи и един италианец.

В същото време Армията на Махди продължава вече трета седмица сраженията с иракски и американски сили около джамията Имам Али в Наджаф - едно от най-светите места за шиитските мюсюлмани.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Едгар Васкутс каза, че освободеният журналист е в американското посолство в Багдад, където му е бил подложен на медицински преглед и е установено, че е в добро състояние.

Гаре е работил върху документален филм за археологическите забележителности и старинните паметници в Ирак, увредени по време на войната.

Международната медийна асоциация Репортери без граници и други журналистически организации апелираха към шиитския радикал Моктада Садр да помогне за освобождаването на Гаре.

Гаре, който е френски гражданин, но има американски паспорт, каза, че е "много благодарен на всеки, който е помогнал за неговата сигурност и освобождаване", като специално отбелязва хората на Садр.

В Наджаф ситуацията остава напрегната, независимо от съобщенията в петък, че милициите на Садр са напуснали гробницата на Имам Али и тя е под контрола на иракската полиция.

В неделя позициите на бунтовниците бяха обстрелвани от пехота и от бойни хеликоптери.

Американски танкове се намират на 800 метра от джамията Имам Али, която продължава да е под контрола на привържениците на Моктада Садр.

По всичко личи, че преговорите за решаване на конфликта са навлезли в задънена улица.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?