Отворено писмо до Първата дама Десислава Радева относно статуса ѝ за София Прайд и ХИВ

Светла Енчева

Писмото, което ще прочетете по-долу, е изпратено на официалния имейл адрес на президентството. Тъй като Десислава Радева е активна във Facebook, за всеки случай ще я тагна и там.

ДО

Г-ЖА ДЕСИСЛАВА РАДЕВА,
ПЪРВА ДАМА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаема госпожо Радева,

Обръщам се към Вас по повод на статуса Ви за София Прайд, публикуван в социалната мрежа Facebook и разпространен в български медии.

Акцент върху превенцията от ХИВ присъства в повечето издания на София Прайд. Защото сред ЛГБТИ (лесбийки, гей, бисексуани, транс и интерсекс) хората има такива, които принадлежат към една от рисковите групи по отношение на ХИВ, а именно – групата на мъжете, които правят секс с други мъже.

Мъжете, които правят секс с мъже (в специализираната литература – МСМ) са не само гей и бисексуални. Те нерядко са и хетеросексуални мъже, поставени в ситуация на концентрация на мъже и отношения на власт и подчинение, особено когато е съчетана с липса на жени. Места, където мъже масово правят секс с мъже, независимо от сексуалната си ориентация, са например затворите, Българската армия, институциите за деца и младежи.

Оценявайки Вашата ангажираност към темата, Ви предлагам да станете инициатор и патрон на кампания за превенция от ХИВ/СПИН, чието начало да съвпада с началото на летния сезон – 22 юни. През лятото, както е известно, сексуалните контакти се интензифицират. Затова една кампания, насочена към рисковите групи на заразяване по полов път, включително мъжете, които правят секс с други мъже, ще бъде особено навременна. Лично се ангажирам да осигуря съдействие от водещите ЛГБТИ организации в България, както и от организации, работещи в областта на превенцията от ХИВ/СПИН.

За да има резултат, една такава кампания следва да обхване най-популярните ни летни курорти, затворите, Българската армия и институциите за деца и младежи. Вашият авторитет в Българската армия ще е от особено значение за успеха на кампанията.

За Вас, като Първа дама, патронирането на тази благородна инициатива ще донесе много позитиви. При наличие на желание от Ваша страна, с ЛГБТИ организациите в България ще Ви информираме от какви права конкретно са лишени ЛГБТИ хората в България, какво точно им е забранено и какво може да се направи, за да не е така.

Уважаема госпожо Радева, за да бъде успешна превенцията от ХИВ/СПИН, е нужно да сме на първо място хора, а чак след това – родолюбци. Доказано е, че поставянето на родолюбието начело в борбата с вируса води до противоположни резултати. Пример за това е Русия, която от родолюбие отказва да признае размерите на проблема сред населението си. Затова носителите на вируса в страната вече са над един милион и съставляват около един процент от населението.

С уважение и очакване да подкрепите инициативата,

Светла Енчева,
носител на отличието "ЛГБТИ личност за пример" за 2016 г. на организацията "Действие"

София, 12 юни 2017 г.

П.п. Надявам се, че котаракът Ви е добре и няма котешки СПИН. Съветвам Ви да се погрижите той да не се отдава на случайни сексуални контакти, независимо дали с мъжки или женски котки.

*Публикуваме отвореното писмо от блога на Светла Енчева.

Още по темата

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?