Овчаров ангажира помощ от САЩ за ІІІ и ІV блок

Овчаров ангажира помощ от САЩ за ІІІ и ІV блок

От Департамента по енергетика на САЩ се ангажираха да поставят въпроса за сигурността на електроснабдяването на Балканския полуостров и възможностите за въвеждане в експлоатация на ІІІ и ІV блок на АЕЦ „Козлодуй” пред европейския комисар по енергетика Андрис Пиебалгс. Това съобщиха в понеделник от пресцентъра на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, който е на десетдневно посещение в САЩ.

Андрис Пиебалгс обаче досега категорично е отхвърлял всякакъв опит за повдигане на темата за обратното въвеждане в експлоатация на двата малки блока, които бяха спрени в края на 2006 г.

Овчаров е поставил въпроса по време на срещата си със зам.-секретаря по енергетика Карен Харбарт. Двамата са обсъдили проблемите в доставката на електроенергия  в Югоизточна Европа след предсрочното затваряне на ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Козлодуй” и развитието на ядрената енергетика,  енергийната ефективност, диверсификацията на доставките, либерализацията на енергийните пазари.

На среща с представители на Едисън Илектрик Институт водещата неправителствена асоциация е предложила  български енергийни фирми да станат нейни членове. Българският министър е имал разговори с Франк Левин, зам.-секретар по търговията в Департамента по търговия и  Телма Аски, директор на Американската агенция за търговия и развитие, пред които са били представени проекти в областта на инфраструктурата и транспорта.

Световната банка е представила пред българската делегация своето предложение за създаване на механизъм за дългосрочно финансиране на инвестиционни проекти, свързани с опазване на околната среда и изпълнение на екологичните ангажименти на България.

Овчаров е представил пред компанията “Боинг” интереса на “България Ер”  за закупуване на Били са обсъдени и  възможностите за съвместно застраховане на инвестиционни проекти от страна на Българската агенция за експортно застраховане и Мултилатеръл Инвестмънт Гаранти Ейджънси.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?