Овчаров лансира запазване на 10-процентния корпоративен данък за 10 години

Овчаров лансира запазване на 10-процентния корпоративен данък за 10 години
Да се гарантира дългосрочно запазване на 10-процентовата ставка на корпоративния данък за период например до 10 години, предложи министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров при откриването на Икономическия форум за Югоизточна Европа във вторник. Проявата продължава и в сряда.

Според Овчаров дългосрочното намаляване на корпоративния данък ще доведе до стабилна бизнес среда в България и до гаранция за чуждестранните инвеститори.

Като положително оцени предложението на колегата си министърът на външните работи Ивайло Калфин. Той посочи, че по принцип данъците дават добри резултати след време, затова е добре, когато се правят данъчните промени, те да са дългосрочни. Вицепремиерът допълни, че запазване на този размер на корпоративния данък за 10 години не е обсъждано досега от кабинета.

Дългосрочно намаляване на корпоративния данък е достойно за адмириране, защото ще даде устойчивост в прогнозите на фирмите за развитието на бизнес средата, коментира председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Той оцени изявлението на Овчаров като анонс на правителството, че ще

запази бизнес средата през следващите години, и изрази предположение, че кабинетът ще предприеме стъпки към адаптирането на останалите данъчни плащания към 10 процента, с идеята да се достигне плосък данък от 10 на сто в края на десетата година.

В словото си при откриването на форума Овчаров каза още, че в следващите 5-6 години в България се очакват около 40 милиарда евро постъпления. 10 млрд. от тях ще са в енергетиката, 13 млрд. евро са от европейските фондове, останалите са за изпълнението на големи инфраструктурни проекти.

Фирмите в общините, където безработицата е с 35 на сто по-висока от средната за страната, няма да плащат данък печалба догодина. Това съобщи заместник-министърът на икономиката и енергетиката Лъчезар Борисов в рамките на Икономически форум.

В момента тази преференция важи за над 100 общини с висока безработица и мярката за насърчаване на откриването на производства в тези региони се разширява.

Като друга мярка за подобряване на бизнес климата в страната Борисов посочи  възстановяването на ДДС за фирмите износители, което от догодина ще става за 30 дни,  намалява се и с още 3 процентни пункта осигурителната тежест, която през 2006 г. вече бе понижена с 6 на сто.

Според данни на Асоциацията на европейските камари, България е на шесто място сред 27 европейски страни по положителни очаквания на предприемачите за развитие през 2006 г., посочи Борисов

По думите му общият показател на бизнес климата се е покачил с нови 0.6 пункта през септември 2006 г. и е достигнал за трети път нов дългосрочен максимум от 1994 г. насам.

През октомври позитивната тенденция бе прекъсната, но въпреки това стопанската конюнктура в страната остава благоприятна, допълни зам.-икономическият министър.

България е на 54-то място по условия за развитие на бизнеса в света и минава с пет места напред в сравнение с 2005 г., според доклад "Правенето на бизнес през 2007 г. - Как да реформираме?" на Световната банка. Страната се изкачва с шест места и в класацията за леснота за стартиране на бизнес. Лъчезар Борисов цитира и данни за чуждестранните инвестиции, които през първата половина на 2006 г. са достигнали “рекордно ниво“ от 25,1% от БВП.

В същото време той отбеляза, че само 3,4 на сто от българските предприятия се занимават с научно-изследователска и развойна дейност, като за целта се отделя само 0,51 процента от БВП при положение, че старите членки на ЕС давата средно 1,95 на сто от брутния си вътрешен продукт за иновации.

 

Споделяне

Още от Бизнес