Овчаров няма да напуска политиката

Овчаров няма да напуска политиката

Председателят на столичните социалисти заяви, че не е дезертьор и няма да напусне, защото корабът на БСП не потъва. Резултатът на БСП в София е незадоволителен, но не бива да се срамуваме, защото бяхме поставени в нечовешки условия, каза той в началото на градския пленум на БСП в понеделник, който трябва да анализира резултатите от местните избори и да реши дали са нужни оставки. Заседанието, което започна късно вечерта, е открито за журналисти. На него не присъства нито кандидатът на БСП за кмет на София Бриго Аспарухов, нито премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев.

След като се класира трети и загуби изборите още на първия тур, Аспарухов заяви, че БСП е в криза и отговорност трябва да се поеме не само от столичното, но и от централното ръководство.

Овчаров определи отминалата предизборна кампания в София като най-тежка за социалистите от 1990 г. насам. Той заяви, че срещу него и общински съветници от година и половина се е водила тежка компроматна война и от свои, и от чужди.

Кампанията стана заложник на явленията ГЕРБ и Бойко Борисов, каза Румен Овчаров и попита, кой друг е вдигнал глас срещу Бойко Борисов освен столичната организация на БСП и спорадичните изявления на министър-председателя Станишев. Според него другите са си мълчали, защото си правят сметки как да управляват заедно с Борисов в бъдещ кабинет.

"Нито Румен Овчаров, нито градската организация ще позволи да бъдат въвлечени в каквито и да било сценарии, целящи дестабилизация на БСП и на правителството", каза той.

Няма да изляза от политиката, нека никой да не си прави илюзии по този въпрос, предупреди Овчаров. Той допълни, че постът, на който ще бъде, зависи от членовете на градския партиен съвет.

Оставките са по-скоро израз на политическа отговорност, отколкото на дезертьорство, опонира депутатът от левицата Янаки Стоилов, представител на лявото крило в БСП. “Трябва да бъдем достатъчно трезви и да изразим своята тревога”, беше оценката на Стоилов за изборните резултати на левицата в столицата.

Според него БСП не е провела реална предизборна кампания вътре в самата партия. Той предложи на настоящия пленум да не се вземат прибързани решения, а всички районни организации да направят анализ на изборите и след това да ги обсъдят на предстоящата конференция на Градския съвет.

“Тревожен е фактът, че и наши не гласуват за нас”, заяви Тихомир Стойчев. Той добави, че БСП е изпаднала в ситуация, в която никой няма да поиска да поеме отговорността за изборните резултати. Колегата му Илиан Генов изтъкна, че хората не приемат водената от социалистите политика. “Нито една уважаваща себе си партия не може да остави месец и половина да се води стачка и да не я овладее преди тези много важни избори”, посочи той.

За оставката на цялото ръководство на БСП - София се обяви Борис Цветков. Столичната организация бе упрекната за слаба коалиционна политика и за противоречиви предизборни послания.

Колегата му Христофор Христов опонира, че всеки, който говори за оставки, трябва да си дава сметка, че говори за пораженчество и дезертьорство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?