Ожесточени сблъсъци между ислямисти и либерали в Египет

В египетската столица Кайро избухнаха улични сблъсъци между противници и привърженици на египетския президент Мохамед Морси, довели до най-сериозните стълкновения между враждуващите фракции, откакто ислямисткият лидер пое властта през юни.

Ислямистите и техните опоненти се замерват с камъни, бутилки и бензинови бомбички, като достигнаха и до ръкопашен бой.

В петък вечерта ранените бяха вече повече от 200. Привържениците на двата лагера се опитват да установят контрол върху централния площад "Тахрир". В района
на площада се чува стрелба.

До насилието се стигна, след като либерални и леви демонстранти започнаха да скандират лозунги срещу "Мюсюлманските братя". После двата лагера започнаха да се замерват с камъни и накрая привържениците на президента Мохамед Морси, който е от "Мюсюлманските братя", разрушиха сцена, издигната от противниците на президента.

Привържениците на "Мюсюлманските братя" - най-голямата и организирана политическа групировка в страната, която издигна Морси за президент, се събраха на емблематичния площад, за да протестират против решението на главния обвинител Абдел Мегид Махмуд да не подава оставка. Махмуд, когото смятат за "отломка" от стария режим, подчерта, че по закон Морси няма прав да отстранява главния прокурор. Ислямистите протестират и против оправдаването на 24-има подсъдими, сред които бившите председатели на двете камари на парламента Фатхи Сурур и Сафуат Шериф, обвинени, че са подстрекавали към насилие и са изпратили банди, които да нападнат протестиращите на площад "Тахрир" през нощта на 2 срещу 3 февруари 2011 г. Оправдателната присъда фактически предизвика решението на президента да поиска оставката на главния прокурор.

Либерали и представители на левицата се събраха на централния площад, за да изразят недоволството си от политиката на Морси, който по думите им "провали първите сто дни от управлението си", без да промени към по-добро, както обеща, живота на египтяните.

По-рано в петък египетският президент отхвърли обвиненията, че се меси в съдебните дела на страната. Той подчерта, че съдебната власт е независима при взимането на решенията си и в работата си. Тези изказвания той направи в пристанищния град Александрия, посочва ДПА, цитирана от БТА. Морси каза, че никой не може да прости на хора, замесени в убийствата на участници в революцията, свалила от власт Хосни Мубарак. Президентът имаше предвид оневинените 24 подсъдими.

Споделяне

Още от Свят