Пак се стреля. И премиерът пак мълчи...

Вероятно в момента, когато чуят за успехите в борбата с престъпността, хората вече си спират телевизора или сменят канала.

Вътрешният министър Георги Петканов отправя абстрактни призиви обществото да гласува доверие на МВР, въпреки че народът е избрал тези управляващи и те са назначили Петканов за министър.

И още една звездичка да му дадат на Бойко Борисов, бандитите пак няма да имат страх от него и 16-те му генерали в МВР. Защото, както правилно е разбрал на втората година от генералстването си самият Борисов, е сбъркана "конструкцията" в цялата държава.

Главният прокурор не се отчита пред никого, призна Борисов дори с риск да разсърди чувствителния към всякакъв контрол Никола Филчев. Нито президентът, нито премиерът можели да разпоредят на Филчев да се яви, когато решат, установи генералът. Но когато стане напечено, самият Борисов все пак тича при Филчев - друг главен прокурор няма. А самият Филчев миналата сряда намери за добре дошли болките на МВР и веднага нападна депутатите, че са в дълг към борбата с престъпността.

Прокурори, следователи и полицаи заради лошо взаимодействие наистина не успяват да докажат, че са заловили организирана престъпна група, призна ген. Борисов. От друга страна, след едно от поредните показни убийства бе решено да се подготви и дори вече има специална инструкция за взаимодействие (извън всички срещи и декларации за сътрудничество, правени през последните най-малко 8 години).

Адвокати "шикалкавят" със законовите противоречия и успяват да измъкнат клиентите си, затова те се разхождат на свобода с висящи дела и дори с присъди и гърмят на воля по улици и ресторанти.

Депутатите пък бавят приемането на промените в Наказателния кодекс, които първо вътрешният министър достатъчно време забави. Първо ги внесе директно в парламента, а после му ги върнаха, за да ги гласува правителството. И така минаха няколко месеца. Сега се оглеждат преди второто четене. В това време замислените по-строги санкции срещу "рибарите", които си купуват взрив за риболов, наистина не действат и бомбите продължават да гърмят.

Междувременно машината в МВР продължава да скърца и все по-ясно става, че няма пилот в самолета. Аз координирам службите, ама министърът ги ръководи пряко, посочи Борисов. Същият този министър обаче вдига рамене, гледа с широко отворени очи и пита: "Какъв натиск? Аз не знам да има такъв".

Друг генерал, шеф на национална служба - директорът на НСБОП Румен Миланов примирено обясни, че ще има още убийства и хората били дали на президента списък на едрите акули в престъпния свят. Както призоваха медиите - дайте го и на хората, със снимки, за да излизаме от ресторанта, когато влязат да се черпят и някой вземе, та ги гръмне.

Но всички знаем каква е съдбата на оня доклад на НСБОП за борба с организираната престъпност, който предшестваше списъка. Вдигна се шум, изпокараха се Бойко Борисов и Милен Велчев заради снимките на яхтата на Доктора, и толкова. Самоковеца е на свобода, Доктора - в чужбина, само Пилето е в ареста. Засега. А държавниците заявиха вкупом, че няма политически чадър над мафията. Тя обаче продължава да си работи и от време на време се стреля.

Антимафиот №1 Румен Миланов и обясни този феномен - хората му не могат да преборят контрабандата, защото тя е трансгранична - т.е. и чуждите служби трябва да работят срещу нея. А пък до босовете на групировките не можели да стигнат, защото те били на 4-5 нива и тия най-горе не пипвали нищо.

Но това е известно отдавна, затова и по цял свят се говори за следене на финансови потоци, за пране на пари и данъчни нарушения - механизми, по които единствено можеш да удариш босовете, които от години не си цапат ръцете и са чисти като сълзици.

За да стигнеш до тях обаче се иска не само да четеш подслушаните разговори между мутрите, ами и да излезеш "на улицата", да имаш агенти и да изпреварваш ударите. Никак не е лесно. Но с хленчене и търсене на виновници не става. И не с нарушение на закона, пък бил и той лош!

Службите обаче си знаят - стане пожар, ден-два до три няма да се прибират по къщите, защото ще има масирана операция и проверки. После - пак тихо. Знаят, че западните служби ще поискат поредното съдействие, задачата в такива случаи обикновено завършва с успех, защото чужденците помагат, и идва времето за лаврите. Похвали, плакети, награди. И отново - поредната престрелка у дома.

В този омръзнал сценарий, в който всяка серия започва по един и същи начин и завършва също с до болка познат финал, напоследък липсва един герой. И това не е президентът Първанов, който демонстрира изключителна и словесна, и заседателна активност по темата на фона на липсващите реални правомощия.

Става дума за премиерът Симеон Сакскобургготски. Този, който показа голяма словоохотливост, за да брани правото си да назначи за свой личен съветник бившата разведка от Държавна сигурност Бриго Аспарухов, мълчи, когато главният секретар на МВР, останал без глас обяснява, че мутрите са инвестирали във властта, че хората му изнемогват и нямат бензин, че е отчаян от обещанията на управляващите, дадени още преди две години.

А има над какво да се замисли премиерът. Защото в изповедите на генерала имаше едно доста сериозно и вярно предупреждение - в края на първите две години от всяко управление службите спират да работят и започват да се ослушват. Да видят коя политическа сила ще дойде след сегашната.

В това признание като че ли е скрит ключът за загадката защо МВР не успява да пребори престъпността. Защото продължава да работи не за обществото, а за управляващите. И може би точно затова премиерът на средата на мандата се замисли, че му трябва човек, който да контролира спецслужбите. Ген. Борисов явно вече минава за пристрастен - лоялен е повече на западните служби, а не мисли за оцеляването на правителството и парламентарното мнозинство. Харесват го посланиците на натовските държави, хвалят го по чужбина и го награждават. Тези същите, които не харесват Бриго и искат реформа в спецслужбите, но без него.

Че и не спира да говори този Борисов. Държи се като трибун на опозицията, а не като човек на служба, който е назначен от сегашните управляващи и мечтае повече от всичко за още една звездичка на пагона. Хем не пуска жезъла и лампазите, хем иска помощ.

От кого?

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: