Пакистан призна, че атаките в Мумбай са планирани на негова територия

Пакистан призна за пръв път, че терористичните атаки в индийския град Мумбай в края на ноември миналата година са били планирани отчасти в Пакистан, съобщиха световните агенции в четвъртък.

Рехман Малик, висш служител на министерството на вътрешните работи, съобщи, че са заподозрени членове на забранената ислямистка групировка "Лашкар е тайба" в съпричастност към терористичните атаки в Мумбай, при които загинаха 173 души, са арестувани.

Напрежението между Индия и Пакистан ескалира, след като Делхи обяви, че всички 10 души, участвали в атаките, са пакистанци. Исламабад обяви, че по никакъв начин не е свързан с атаките, но след това призна, че единственият заловен терорист, е пакистанец.

Рехман Малик заяви на пресконференция, че страната му е предприела всички законови стъпки срещу осем души, заподозрени, че са участвали в планирането на атаките. Шестима от тях вече са арестувани.

"Част от конспирацията е станала в Пакистан", призна Малик, цитиран от ББС.

Според него нападенията са замислени и планирани от водача на екстремистката групировка "Лашкар е тайба" Закиур Рехман Лахви.

Над 170 души загинаха, а около 300 бяха ранени при поредица терористични нападения във финансовата столица на Индия – Мумбай, които започнаха на 26 ноември. Терористите атакуваха петзвездния хотел "Тадж Махал", луксозния комплекс "Оберой - Трайдънт " и други обекти, посещавани основно от туристи.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?