Пакистански съд забрани честването на празника Свети Валентин

Сн. ЕПА/БГНЕС
Висшият съд в Ислабамад забрани да се чества празникът Свети Валентин на територията на Пакистан, съобщи в. "Дон", цитиран от ТАСС.
 
Решението е взето след разглеждане на иск на гражданина Абдул Вахид, в който той заявява, че празнуването на Деня на влюбените "противоречи на ислямското вероучение и поради това трябва да бъде незабавно забранено".
 
Съдът забранява провеждането на всякакви свързани с празника публични мероприятия. На местните медии е наредено да спрат да отразяват събития от този род, както и всякакви насрочени във връзка с празника рекламни акции и кампании. 
 
Миналата година призив към пакистанците да не честват Свети Валентин отправи лично президентът Мамнун Хусейн. Той заяви, че смисълът на този празник не съответства на мюсюлманските традиции и призова сънародниците си "да се придържат към националната си и религиозна идентичност".
 
Забраната да се празнува Денят на влюбените обаче не попречи на цветарите в Исламабад съществено да повишат цените си още няколко дни преди празника, отбелязва ТАСС.
Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?