Пакистанският президент се отказа от извънредното положение

Пакистанският президент се отказа от извънредното положение

Пакистанският президент ген. Первез Мушараф се отказа от въвеждането на извънредно положение в страната часове след като тръгнаха спекулации, че се обсъжда такъв вариант, съобщи ББС.

Неговият говорител заяви, че е бил оказван натиск върху президента за обявяване на тази мярка, но той не е приел, защото е “обвързан с демокрацията”. В сряда ген. Мушараф внезапно отмени ключова визита в Афганистан.

“Никакво извънредно положение не е обявявано в Пакистан. Президентът е бил лошо посъветван от някои хора. Той се обяви против това. Негов приоритет са президентските избори”, заяви федералният министър на информацията Мохамад Али Дюрани.

Преди това опозицията и медиите в Исламабад коментираха възможността да се въведе драстичната мярка с вътрешната политическа ситуация и основно с желанието на Мушараф да бъде преизбран и да остане главнокомандващ на армията.

Трудни обстоятелства

Правителството на Пакистан обмисляше въвеждането на извънредно положение заради наличието на "външни и вътрешни заплахи" за страната и влошаващата се ситуация в размирната северозападна област до границата с Афганистан.

Напрежението в страната нарасна многократно след сблъсъците между армията и радикални ислямисти в Червената джамия, при които загинаха над 100 души. Отделно от това, Върховният съд възстанови на поста министъра на правосъдието Ифтикар Чудри, който преди това бе отстранен от Мушараф заради подозрения в корупция. Това бе счетено като удар срещу президента.

Спекулации

Спекулациите около извънредното положение започнаха след като зам.-министърът на информацията Тарик Азим Хан заяви, че въпросът е бил обсъждан по време на правителственото заседание.

“Съществува възможност за обявяване на извънредно положение наред с обсъжданите други варианти”, обясни той.

При обявяване на такава мярка ще бъдат намалени правомощията на съда, ще се наложат ограничения на гражданските права и свободата на изразяване. Това ще даде по-големи права на полицията да задържа гражданите и дава възможност парламентът да удължи мандата си до една година. Извънредното положение дава право на президента да отложи президентските избори, които трябва да се проведат в края на 2007 година.

Живеещата в изгнание бивша министър-председателка Беназир Бхуто, за която бе съобщено, че наскоро се е срещнала с Мушараф в Абу Даби, за да обсъдят нейното връщане в Пакистан и поделянето на властта, заяви, че обявяването на извънредно положение ще е "драстична" стъпка , която правителството не бива да предприема.

 “Обявяването на тази мярка е драстична стъпка и правителството трябва да премисли два пъти, преди да се реши на нея. Аз се надявам това да не се случи, тъй като би върнало страната години назад в развитието й”, заяви Бхуто, която е и лидер на най-голямата опозиционна партия в страната.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?