Пълен провал на Столична община при управлението на бюджета

Пълен провал на Столична община при управлението на бюджета
Официалните отчети на Столична община за изпълнение на бюджет'2008 показват пълен провал на инвестиционната политика през тази година. За първите 9 месеца са оползотворени едва 131.6 милиона лева или едва 38 процента от заложените 345.8 милиона лева за инвестиции в града. Статистиката е предоставена от администрацията в отговор на въпрос към кмета, отправен от съветника Ивайло Йонков (ДСБ).

Ако тези средства не бъдат разходвани до края на декември, те ще бъдат прехвърлени като преходен остатък за 2009 г.

Неизпълнението на инвестиционната програма означава преди всичко, че не се решават или се отлагат проблеми на най-големия български град, каквито той има в изобилие.

Прехвърлянето на "спестените" средства към новия бюджет води и до тяхното редуциране с 16 процента заради инфлацията, която според очакванията ще се натрупа за двете години.

Прегледът на данните по (не)изпълнението на бюджета буди въпроси за капацитета , компетентността и реалните приоритети на кмета Бойко Борисов и администрацията му.

При заделени 8.2 млн. лв. за ремонти на специализираните социални домове, Столичната община е използвала до края на септември едва 10% или 830 000 лв. Това се случва на фона на мизерията в домовете за деца и стари хора.

До този момент зам.-кметът по финансите Минко Герджиков оправдава бавната реализация на средствата с трудности при обявяването на обществените поръчки, както и множеството съдебни дела, които се водят при отчуждителните процедури на терени за строеж на инфраструктура. Признанията, че щатът на дирекцията за обществените поръчки в кметството е много малък, все още не са довели до неговото увеличаване.

Провалът на инвестициите в терени с цел строителство на инженерна инфраструктура определено не е най-големият за разходната част на бюджет'2008. Там изпълнението е 39 на сто. За придобиване на терени са изхарчени 15.65 млн. лв. от предвидени 40 млн. лв.

От отделените 2.2 милиона за строителство на градски паркове и градини са оползотворени едва 18 хиляди лв. За ремонт на съществуващите паркове са изхарчени 385 хил. лв. от предвидени 1.68 млн. лв.. Това до известна степен обяснява състоянието, в което се намират Северният и Западният парк на столицата.

Същото се отнася и до средствата от данъците на столичани, които е трябвало да отидат за реконструкция на улици и тротоарни настилки.

За техния ремонт в началото на годината администрацията отделя 7.84 млн. лв.. За 9 месеца от тези пари са похарчени 46 хил. лв., а тротоарите в София все още са в плачевно състояние.

Малко по-добре стоят нещата в графа "Основен ремонт на основни градски артерии и улици". В нея изпълнението е малко над 50 процента – заделени са 25 млн. лв., а са използвани 13 милиона.

София отдавна има проблем и с мрежата на уличното осветление, като малко над 70 процента от територията града се ползва от това цивилизационно благо. Въпреки това при отпуснати 3 млн. лв., администрацията е изхарчила едва 560 хил. лв. за изграждане на ново улично осветление. Процентът на изпълнение на ангажиментите е същият и в графата ремонт на улични лампи – отделени 1.6 млн. лв., използвани са 212 хил. лв.

През последния месец множеството леки земетресения на територията на Столична община направиха особено актуален и въпроса за сигурността на мостовете в града.

Кметът Бойко Борисов поиска пари от държава за справяне с този проблем и обеща 6 от съоръженията в критично състояние да бъдат ремонтирани през 2009 г.

Не става ясно обаче защо при заделени средства в столичния бюджет, това не е сторено още тази година. При предвидени 8.4 млн. лв., до края на септември са изхарчени 267 хил. лв. Очевидно администрацията не се притеснява от бедствия.

През последните три години много бе обещано много на кварталите, които се съгласят да приемат боклука на целия град. Тенденцията тези пари да не се дават продължава и през 2088-ма. До края на месец септември при отделени 3.2 млн. лв. в Суходол, Горни Богров, Долни Богров и село Яна, са инвестирани 1.165 млн. лв. общински пари. Същото се случи и през 2007 г.

Всички тези цифри ярко контрастират с гласуваната през октомври по предложение на Минко Герджиков актуализация на столичния бюджет.

Въпреки наличните данни за изхарчени 131.6 млн. лв. до 30 септември, той декларира, че за трите оставащи месеца ще бъдат оползотворени общо 316 млн.лв. Така за тройно по-кратък период зам.-кметът реално обеща на съветниците да се изхарчат близо 2.5 пъти повече пари.

С почти същите темпове тройната коалиция разходва и бюджетния излишък на републиканския бюджет.

"Всичко това показва, че офицерите от Държавна сигурност трябва да бъдат махнати от Столична община", бе единственият коментар на съветника от ДСБ Ивайло Йонков. По всяка вероятност той визира зам.-кметът Герджиков, който бе осветен като щатен сътрудник на Първо главно управление на ДС с чин "лейтенант", минал и през школата на КГБ и явно управлението на граждански финанси не е силната му страна.

Още по темата
Още от България

Какви последствия трябва да понесе Цветан Цветанов заради скандала с апартаментите?