Палестинската политическа нация

Един от най-известните познавачи на Изтока – българският дипломат Кирияк Цонев -оценява сегашната ситуация в близкоизточния конфликт като задънена улица. 

"Израел с дейността си превърна палестинците в свое огледално отражение. Преди 62 години палестинците бяха обикновени селяни. Сега това е най-интелигентното и образовано общество в Близкия Изток. Прогониха ги от селата им и те се разпръснаха по целия свят, техните деца получиха прекрасно образование, овладяха методите на западната политическа култура, създадоха силни общности на политическа и икономическа подкрепа и солидарност. Това е политическа и културна нация. Оказа се, че не само евреите го могат", казва Кирияк Цонев.

Той наблюдава ситуацията половин век и смята, че Израел с политиката си се поставя в изолация и става бреме за Запада.

"Перспективи в израелската политика не виждам. Няма реалиситчно виждане. Израел прибягва само до силов натиск и заграбване на земя. При това те изтикват палестинците от Западния бряг. Плановете им са всички палестинци да са в ивицата Газа, оградени от стена, като в концлагер. Но те няма как да се поберат  - там не могат да се разположат 2 – 2.5 млн. палестинци. Палестинците си тръгват и тяхната подкрепа в света се увеличава."

Преди две години 25 души на малка яхта се опитаха да пробият до Газа. Сега те са 750 на девет кораба. Посланик Кирияк Цонев смята, че независимо дали "Флотилията на свободата" ще успее да достигне бреговете на Газа, тя е сигнал, че блокадата трябва да бъде прекратена.

"Тук съм, защото виждам как продължава несправедливостта по отношение на блокирания народ. Участвам в пробиването на блокадата на Газа като други политици и дипломати, защото това е израз на моята солидарност с палестинците, намиращи се в Газа в ситуация на дълбока несправедливост. Ние заедно с флотилията казваме: време е да се намери справедливо решение на палестинския проблем. Блокадата не е решение на проблема, а негово задълбочаване".

Властите на Кипър не позволиха на Кирияк Цонев и група европейски парламентаристи да се присъединят към флотилията. На корабите обаче се намират 44 дипломати и политици, включително бившият посланик на САЩ в Ирак. Той смята, че е непростима грешка да възпрепятстваш политици, изпращайки срещу тях полицейски вертолети. "Тук са се събрали влиятелни хора от различни страни. Те ще се върнат у дома сърдити и ще положат още по-големи усилия, разказвайки за положението на палестинците, призовавайки към политически и обществен натиск срещу Израел".

Цонев е уверен, че тактиката на постоянно завземане на земя, която прилага Израел, няма бъдеще.

"От 1948 г. Израел угнетява палестинците, провокира ги, руши домовете им, завзема земята им. В отговор той получи политическа мобилизация на палестинския народ и солидарност на света с палестинците. Какво вижда светът? Светът вижда въоръженото население на Израел, включително жените, и невъоръжената полиция на Газа".

Той отбелязва парадокса: колкото по-тежко прави Израел положението на палестинците, толкова те са по-силни политически.

"В Осло палестинците отстъпиха от принципите на крайните военни решения. Израел се възползва от това. Сега той огради палестинците със стена, разруши летището и пристанището. Строейки стената, той отнема земята на палестинците. Всякакъв ремонт в домовете на палестинците е забранен – Израел разрушава къщите им и изгражда стената. Отнемайки от палестинците домовете и земята, евреите не им оставят друг изход освен да се борят".

Кирияк Цонев възнамеряваше да отпразнува в Газа 72-я си рожден ден. Той си носи двуседмичен запас от лекарства срещу диабет и беше готов да изтърпи трудностите на морския пробив на блокадата.

"Работил съм във всички арабски страни, превел съм "1001 нощи", написал съм много книги за Близкия Изток, познавам всички лидери и президенти. През 1964 г. бях на Западния Бряг, когато там още не съществуваше днешният проблем. Никога не съм бил в Газа и мечтаех да я видя. Досадно ми е и тежко толкова време безуспешно да се опитвам да намеря катер, за да доплавам до корабите. Представяте ли си какво чувстват палестинците, които не могат да видят земята си от 62 години".
Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?