Палестинските лидери се споразумяха за състава на правителството

На преговорите е присъствал и спорния Мохамед Дахлан, който е бивш шеф по сигурността на ивицата Газа.
Освен срещу Мохамед Дахлан палестинският лидер Ясер Арафат възразяваше и срещу други кандидатури на министри в кабинета на Махмуд Абас.

Според АП корените на конфликта са в нежеланието на Арафат да споделя занапред властта с Абас, който е подкрепян от международните посредници и в частност САЩ. Според наблюдателите тъкмо подкрепа на САЩ и Израел за кандидатурата на Абас кара Арафат да се съпротивлява на избирането му за премиер.

Списъкът на министрите в палестинското правителство трябва да бъде огласен по-късно днес. Впоследствие той ще трябва да бъде утвърден от 88-членното палестинско законодателно събрание, което вероятно ще гласува по въпроса идната неделя или в понеделник.

Информационните агенции посочват, че международните посредници много внимателно са следели споровете около съставянето на палестинското правителство и са оказали през последните дни силен натиск върху Арафат.

Само през тази нощ на палестинския лидер са се обадили по телефона генералният секретар на Арабската лига Амр Муса, египетският президент Хосни Мубарак, катарският външен министър шейх Хамад бин Джасим, както и първият дипломат на Гърция Георгиос Папандреу, чиято страна в момента председателства Европейския съюз.

Вчера телефонен разговор с Арафат е имал и британския премиер Тони Блеър.

Държавният секретар на САЩ Колин Пауъл предупреди, че ако Арафат попречи на Абу Мазен да състави правителство, това ще бъде една пропусната възможност с огромни последици.

Вашингтон обещава да оповести т.н. Пътна карта за мира в Близкия изток, изработена от Квартета - САЩ, ООН, ЕС и Русия, която предвижда създаване на палестинска държава и премахване на някои от еврейските селища на Западния бряг на р. Йордан.

С Пътната карта се очаква да мирният процес в Близкия изток да стартира отново, след като в конфликта между палестинци и израелци през последните 2 и половина години загинаха около 3000 души.

Споделяне

Още от Свят