Палестинският посланик изрази съболезнования за убития българин

Посланикът в България на Палестинските автономни територии Мохамед Салайме изразява дълбоко съжаление за акцията на Западния бряг на река Йордан, при която загина българският гражданин Кръстьо Радков. Това пише в изявление на посланика, изпратено до БТА.

Палестинската автономна власт винаги е осъждала убийствата на цивилни граждани, тя категорично отхвърля продължаването на подобни акции и благодарение на нейни активни усилия, няколко часа след акцията към приелите примирието с Израел палестински организации се включиха и Бригадите "Мъчениците на Ал-Акса", посочва посланик Салайме.

От друга страна неоспорим факт е, че акцията е извършена на окупирана територия, контролът върху която е изцяло в ръцете на израелската окупационна армия и следователно тя носи цялата отговорност за сигурността там, пише дипломатът. Според посланик Салайме отговорността се споделя и от израелските работодатели на загиналия българин, които по думите му не осигуряват необходимата закрила на своите работници.

Посланик Салайме моли най-искрените му съболезнования да бъдат предадени на семейството и близките на загиналия български гражданин.

Радков, който е работил в строителна фирма, беше убит на 30 юни при обстрел на шофирания от него камион в северната част на Израел - на пътя близо до селището Ябед в северната част на Западния бряг. Въоръженото крило на движението Ал Фатах на Ясер Арафат - Бригадите на мъчениците от Ал Акса, пое отговорност за убийството.

Спорно е дали са задържани участвалите в нападението над българина. Вчера Арафат обяви, че те са арестувани, но според електронното издание на в. Аарец убийците не са разкрити.

Споделяне
Още от България

Одобрявате ли удължаването на извънредното положение с един месец?