Палестинският посланик изрази съболезнования за убития българин

Посланикът в България на Палестинските автономни територии Мохамед Салайме изразява дълбоко съжаление за акцията на Западния бряг на река Йордан, при която загина българският гражданин Кръстьо Радков. Това пише в изявление на посланика, изпратено до БТА.

Палестинската автономна власт винаги е осъждала убийствата на цивилни граждани, тя категорично отхвърля продължаването на подобни акции и благодарение на нейни активни усилия, няколко часа след акцията към приелите примирието с Израел палестински организации се включиха и Бригадите "Мъчениците на Ал-Акса", посочва посланик Салайме.

От друга страна неоспорим факт е, че акцията е извършена на окупирана територия, контролът върху която е изцяло в ръцете на израелската окупационна армия и следователно тя носи цялата отговорност за сигурността там, пише дипломатът. Според посланик Салайме отговорността се споделя и от израелските работодатели на загиналия българин, които по думите му не осигуряват необходимата закрила на своите работници.

Посланик Салайме моли най-искрените му съболезнования да бъдат предадени на семейството и близките на загиналия български гражданин.

Радков, който е работил в строителна фирма, беше убит на 30 юни при обстрел на шофирания от него камион в северната част на Израел - на пътя близо до селището Ябед в северната част на Западния бряг. Въоръженото крило на движението Ал Фатах на Ясер Арафат - Бригадите на мъчениците от Ал Акса, пое отговорност за убийството.

Спорно е дали са задържани участвалите в нападението над българина. Вчера Арафат обяви, че те са арестувани, но според електронното издание на в. Аарец убийците не са разкрити.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?