Палестинският премиер склони да остане на поста

Във вторник палестинският министър - председател Ахмед Корая се е съгласил да остане на поста си засега, три дни след подадената оставка.

Той е приел решението на палестинския лидер Ясер Арафат, който отхвърли оставката му.

Корая реши да се оттегли заради нарастващото насилие и политическа нестабилност в ивицата Газа, предизвикани от спорове кой да ръководи силите за сигурност и разузнаването.

Във вторник обстановката в района е спокойна. В опит да се излезе от кризата, екип министри, начело с Корая, започва преговори с полицейски шефове, които обвиняват висши представители от системата в корупция и настояват за реформи.

По-рано генералният секретар на ООН Кофи Анан се намеси, като призова палестинския президент Ясер Арафат да се вслуша в собственото си правителство.

Корая е решил да остане на поста си след извънредно заседание на кабинета в централата на Арафат в Рамала, съобщи пред репортери съветник на Арафат, цитиран от Би Би Си.

Някои от участниците в срещата обаче казаха, че Корая се съгласил да остане на поста само за кратък период, след като Арафат отново е отказал да приеме оставката му.

Корая "каза на Арафат, че неговото правителство трябва да има истинска власт, особено върху подразделенията за сигурност, за да бъде ефективно", каза министър Кадура Фарес.

Премиерът напусна сградата през задния вход, като отказа да говори пред репортери.

През почивните дни Арафат бе изправен пред безпрецедентен бунт от страна на въоръжени групировки, настояващи да се сложи край на корупцията и шуробаджанащината. При въоръжените сблъсъци със силите за сигурност в Газа бяха убити поне 10 души и десетки бяха ранени.

САЩ и ООН притиснаха Арафат

САЩ и ООН в същото време притиснаха Арафат да отстъпи контрола върху силите за сигурност на централно командване.

Арафат наистина трябва да се вслуша в министър - председателя и останалите членове на своето ръководство, каза генералният секретар на ООН Кофи Анан.

Протестите срещу Арафат бяха предизвикани от решението му да назначи за шеф на сигурността своя племенник Муса Арафат. В понеделник палестинският лидер отстъпи пред натиска и върна на поста предишния титуляр, а племенникът си също възстанови на стария му пост - шеф на военното разузнаване.

Арафат обаче продължава да отказва да отстъпи контрола върху силите за сигурност, които са от ключово значение за властта.

Между палестинците се водят битки за власт и завоюване на позиции преди планираното в края на следващата година израелско изтегляне от Газа и части от Западния бряг.

Би Би Си посочва, че по-младите членове на палестинските въоръжени групировки се опитват да се наложат срещу "старата гвардия" на Арафат, когото обвиняват в корупция и са убедени, че Палестинската автономия трябва да бъде сериозно реформирана.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?