Палестинците избират наследник на Арафат

В неделя палестинците избират президент, който да наследи Ясер Арафат. Изборният ден, който би трябвало да приключи в 19 ч., бе удължен с два часа.

Властите обясниха, че са възникнали проблеми заради високата избирателна активност, избирателните списъци и връщането на стотици гласоподаватели от секциите в Ерусалим.

Очакванията са бившият премиер Махмуд Абас, който се обявява за мирни преговори и прекратяване на въоръженото палестинско въстание, да спечели изборите.

Международни анализатори определят вота като повратна точка за региона. Резултатите от него могат да дадат тласък на мира и да поставят основите на демокрацията.

Президентските избори бяха насрочени след смъртта на дългогодишния палестински лидер Ясер Арафат през ноември м.г.

Наблюдателите не са открили сериозни нарушения и инциденти

Европейските наблюдатели, водени от бившия френски премиер и настоящ европейски депутат Мишел Рокар, заявиха, че по време на изборите са регистрирани само дребни инциденти. Делегацията на евронаблюдателите наброява 256 души. Общият брой на чуждите наблюдатели е над 800.

Най-сериозното нарушение на изборите е регистрирано в Източен Ерусалим, където в изборни бюра били получени неточни списъци на гласоподавателите поради административно объркване. Рокар подчерта, че този "глупав и чисто технически инцидент" не поставя под въпрос демократичния характер на изборите.

Той съобщи и за инциденти, свързани с мастилото, с което се маркират гласувалите избиратели, за да не могат да гласуват повторно. За случаите е сигнализирал независимият кандидат-президент Баргути, който е основен съперник на фаворита Абас.

Според Баргути мастилото, което трябва да бъде неизтриваемо, можело да се измие с вода. Той твърди, че тези случаи, регистрирани в няколко изборни бюра на Западния бряг и в ивицата Газа, поставят под въпрос легитимността на вота.

Ръководителят на предизборната кампания на Махмуд Абас - Тайеб Абделрахим, упрекна в сериозни грешки Централната избирателна комисия, която според него е попречила на много палестинци да гласуват. Всички палестинци, навършили 18 години, сииреч 1,8 милиона, имат право на глас, но само 70 процента от тях са вписани в избирателните списъци. Невписаните могат да гласуват само срещу представяне на карта за самоличност, реши парламентът. Но персоналът на ЦИК на място не им позволявали, твърди Абделрахим.

Израел: Взехме мерки за облекчаване на достъпа

Израелските сили а Западния бряг са взели мерки за облекчаване на достъпа на палестинците до избирателните пунктове, заявиха израелски военни източници, като подчертаха, че армията никога не е обещавала да премахне всички ограничения, предаде Ройтерс.

"Доколкото знаем, изборният ден е преминал спокойно и без значително забавяне" в работата на КПП-та, заяви израелски източник, цитиран от агенцията. "Ако е имало забавяния, те са били заради сигнали на разузнаването. Казахме на палестинците, че си запазваме правото да реагираме при сигнали за опасност."

Председателят на ЦИК Ханна Насер обяви след среща с палестинския премиер Ахмед Корая, че палестинците, невписани в избирателните списъци, могат да гласуват там, където се намират, а не само в специалните центрове за целта.

Бившият американски президент Джими Картър, който е един 800-те международни наблюдатели на първите палестински избори след 1996 г., каза по-рано в неделя, че изглежда Израел изпълнява обещанието си да улесни преминаването на палестинците през военните постове.

Успешните избори за палестински президент са в интерес на Израел, каза израелският външен министър Силван Шалом и подчерта, че спокойното приключване на изборите ще позволи на новия палестински лидер да започне незабавно борбата с тероризма.

Разбира се, ние се надяваме, че новото палестинско ръководство ще бъде готово да предприеме стъпки за постигането на мир, допълни той.

Хамас и Ислямски джихад обещаха да сътрудничат на бъдещия лидер

Радикалните палестински групировки Хамас и Ислямски джихад, които призоваваха за бойкот на изборите, в неделя изненадващо обявиха, че ще си сътрудничат с бъдещия президент.

Политическият ръководител на Хамас за ивицата Газа Махмуд ал Захар подчерта, че бойкотът не е целял да отслаби позициите на Абас. Захар отбеляза, че ако е искала да попречи на сигурния победител, групировката е щяла да издигне свой кандидат.

Представителят на Ислямски джихад Мохамед ал Хинди също обяви, че групировката ще сътрудничи с новия президент, без значение кой ще бъде той, и ще се опитва да реши всички изникнали проблеми по пътя на диалога.

САЩ се готвят за по-активна роля в мирния процес

Американският държавен секретар Колин Пауъл заяви пред телевизия Ей Би Си, че САЩ са готови да играят по-активна роля в израелско-палестинския конфликт след изборите за палестински президент, съобщи АФП.

По думите му при добра воля от страна на палестинците и добро ръководство на Палестинската автономия може да бъде постигнат напредък при прилагането на пътната карта за мир в Близкия изток.

Пътната карта предвижда създаването на палестинска държава на Западния бряг и в ивицата Газа през 2005 година.

Споделяне

Още от Свят