Пълно объркване около американска помощ за Мианмар

Пълно объркване около американска помощ за Мианмар

САЩ обявиха в четвъртък, че все още нямат разрешение да изпратят военен самолет, който да достави хуманитарна помощ за засегнатите от унищожителния циклон, преминал през Мианмар в събота, съобщи ББС. По-рано същия ден от Вашингтон заявиха, че имат такова разрешение. Американският посланик в Тайланд каза, че все още е неясно дали става въпрос за промяна на мнението на военната хунта в страната или за недоразбиране.

Безпокойството на международната общност нараства заради съпротивата на режима към предложенията за помощ за останалите без дом над 1 милион души заради циклона Наргис.

Екип на ООН за оценка на щетите ще бъде допуснат на територията на страната. Правителството в Мианмар потвърди за 22 980 загинали от бурята, но оценките са, че тази цифра може да нарасне до над 100 000. Други 42 119 души се водят за безследно изчезнали. По информация на военното ръководство в провинция Лабута само там са загинали над 80 000 души.

Циклонът Наргис удари най-силно района около делтата на река Иравади. Световните информационни агенции съобщават за ужасяващи гледки в южната част на Мианмар, където оцелелите от природното бедствие се опитват да изровят от останките достатъчно годни материали, за да си изградят убежища.

Те живеят сред труповете на хиляди загинали, които замърсяват и малкото налична питейна вода, увеличавайки риска от зарази. "След подобни природни бедствия пътищата, водещи извън засегнатите областите, са пълни с хора, опитващи се да се спасят, но тези около делтата на Иравади са пусти", предава кореспондентът на ББС.

Международните анализатори определят нуждата генералите в Мианмар да приемане на американската помощ като "горчивото хапче, което трябва да бъде преглътнато". Властта в страната винаги е била подозрителна към опитите за вмешателство на Запада, но природното бедствие най-вероятно ги накара да прекрачат своята гордост.

Ако Мианмар позволи на САЩ и други държави да изпратят свои самолети с хуманитарни доставки, страната ще преживее най-голямото чуждо присъствие на своя територия от установяването на военен режим.

От ООН заявиха, че три самолета, натоварени с 40 тона високоенергийни бисквити, все още чакат разрешение за навлизане във въздушното пространство на Мианмар. Асоциацията на нациите в Югоизточна Азия призова военния режим да допусне международната помощ "докато не е станало прекалено късно".

По информацията на ББС части на мианмарската армия са изпратени да помагат в засегнатите райони, но те са напълно безсилни да се справят с бедствие от такъв мащаб.

Споделяне

Още от Свят