Паметникът на Братската могила в София осъмна като Пижо и Пенда

Акцията цели да накара хората да мислят за българското и да не се кланят на чужди идоли

Паметникът на Братската могила в София осъмна като Пижо и Пенда

Паметникът на партизанското движение "Братската могила" в Борисовата градина в София осъмна като Пижо и Пенда по случай Баба Марта.

Двете статуи на партизанина и партизанката са опаковани в бяло и червено. Акцията е проведена в нощта срещу 1-ви март от Destructive Creation. В опаковането на статуите са се включили 7-8 души, като това им е отнело близо 4 часа.

Избрали са този паметник, за да напомнят отново, че мартеницата е може би най-българският символ и с превръщането на партизанина и партизанката в Пижо и Пенда искат да кажат, че трябва да мислим повече за българското, отколкото да се кланяме на чужди идоли.

Това не е първа нелегална акция на Destructive Creation. Групата има участия в изографисването на паметника пред централата на БСП в София, лъвовете пред Съдебната палата в столицата, паметника на Альоша в Пловдив и други.

Най-често на преобразявания е подлаган Паметникът на Съветската армия. Последното беше на 23 февруари, когато осъмна изрисуван с украинското знаме, а един от съветските войни бе боядисан с цветовете на същия флаг. Това предизвика остра реакция на Русия, както и напрежение между областния управител на София и Столичната община. Росен Малинов обвини общинските власти, че не се грижат за паметниците си.

Денят на акцията не беше избран случайно. На 23 февруари Русия чества Деня на защитника на отечеството, еквивалент на българския Ден на храбростта (6 май).

Преди време фигурите на Паметника на Съветската армия бяха боядисани като герои от американски комикси, а след това върху главите на войниците и партизаните бяха поставени качулки като тези на певиците от групата Пуси Райът.

Паметникът на Съветската армия беше боядисан и в розово в деня, когато Чехия отбелязва инвазията на войските от Варшавския договор в Прага през 1968 г.

Споделяне

Още от Общество