Панайотов очаква да приключим преговорите с ЕС още през юни

Очакванията на българското правителство са, че на срещата на Европейския съвет в Брюксел на 17 и 18 юни т.г. България може да приключи изцяло преговорния процес с ЕС. Това обяви в Стражица вицепремиерът Пламен Панайотов, цитиран от неговия кабинет.

Панайотов уточни, че очаква още следващата седмица да приключат преговорите по три от оставащите незатворени пет присъединителни глави - "Регионално развитие", "Бюджет и финанси" и "Земеделие", а след това да бъдат затворени и главите "Конкуренция" и последната, т.нар. "Други въпроси". Ако всичко върви съобразно уверенията на партньорите от Европейската комисия, очаквам на Срещата на върха на ЕС на 17 и 18 юни България да се поздрави с този изключителен успех, добави вицепремиерът.

По-рано през деня, в интервю пред Ройтерс министърът по европейските въпроси и главен преговарящ Меглена Кунева се изказа малко по-скептично, допускайки удължаване на преговорите по глава "Конкуренция".

И тя, както и Панайотов, заяви, че се надява на 4 юни България да затвори главите "Регионално развитие", "Бюджет и финанси" и "Земеделие".

Доколкото още преди десетина дни министър Кунева съобщи, че всички спорни въпроси около "Регионално развитие" и "Бюджет и финанси" са уточнени, изненада в днешната ѝ прогноза е включването и на "Земеделие" към безспорните глави.

Преди седмица в."Дневник" пръв съобщи, че има разминаване между поисканите от България и предложените от Брюксел квоти за директно субсидиране на земеделските производители по браншове след присъединяването ни към ЕС. Пред изданието земеделският министър Мехмед Дикме заявява, че това не е окончателно одобрения от страните членки вариант на Брюксел, че все още се уточняват данни и се водят преговори, на които се представя допълнителна информация.

Все още нищо официално не сме получили от Европейската комисия, казва на 18 май и заместничката му Меглена Плугчиева.

Разпространеният от Ройтерс проект на Брюксел за преговори с България предвижда за страната ни от 2007 г. преки субсидии за годишно производство на 4752 т захар, на 26.25 млн.дка зърно и маслодайни култури и на 979 хил.т мляко. При зърното преките плащания се предвиждат при добив от 282 кг от декар.

Отпуснатата квота за млякото е двойно по-малка от исканата от България 2 млн.т. При зърното субсидираните площи покриват българските искания, но количеството добив, за което ще се плаща, е по-малко от исканите 300 - 350 кг от декар. В "захарната" квота пък не е влязла преработката на захарната тръстика.

Глава "Земеделие" за която Панайотов и Кунева са сигурни, че ще я затворим още другата седмица, е традиционно една от най-спорните преговорни глави в целия досегашен процес на разширяване на Европейския съюз.

Макар че също прогнозира възможност преговорите с ЕС да приключат изцяло преди юли, главният преговарящ Кунева оставя отворена опцията те да бъдат удължени. Пред Ройтерс тя обяснява, че последната глава "Конкуренция" може да бъде затворена в края на юни, когато приключва ирландското председателство на ЕС, но добавя, че евентуални възражения от страна на Евросъюза биха могли да отложат тази дата с няколко месеца.

Засега официално поетия ангажимент от ЕС към България е страната ни да се присъедини от 2007 г., като договорът за присъединяване бъде подписан до края на 2005-та. От страна на Европейската комисия България получи уверението, че екипът на Романо Проди ще работи заедно с нас преговорите да приключат в рамките на сегашния състав на еврокомисарите, който се сменя в края на есента. Срокът 1 юли за финал на преговорния процес с ЕС е обявен като цел от българското правителство.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: