Панаирът в НС не спира. Булки, шаферки и "Цонев, вдигни си телефончето!

Йордан Цонев, ДПС. Снмика: БГНЕС

Хаосът около пенсиите приключи в четвъртък с окончателното решение за отлагане на преизчисляването им в края на декември и изплащане на добавки от 120 лв. от октомври, но панаирът в пленарната зала продължи с пълна сила. Пореден ден в парламента летят взаимни обвинения, подигравки и обиди кой с кого се е съюзил, което не е никак трудно, при положение, че по-рано бяха приети несъвместими предложения за пенсиите, внесени от различни политически сили.

"Нека да работим. Трети ден буксуваме като джипката на Борисов в кал", призова на няколко пъти Филип Станев от ИТН, чиято партия се опитваше да редактира първоначалното решение актуализацията на пенсиите да се случи от 1 октомври и да го отложи за 25 декември, тъй като не е по възможностите на бюджета.

"Ако не желаете тази актуализация, защото не го заявите, а си играем на процедурни хватки", каза Станев и се обърна към останалите партии с думите :"Престанете, бе!".

"Подвеждаме пенсионерите, сега ще дадем едни добавки, след това ще бъдат отнети", възпротивиха се от БСП.

В крайна сметка преизчисляването на пенсиите бе отложено за Коледа, а от 1 октомври пенсионерите ще получат единствено 120 лв. добавка за оставащите до края на годината 3 месеца. Тъй като решението бе подкрепено от ИТН и ДПС, депутатът от левицата Стоян Мирчев отново влезе в острата реторика, която съпътства дебатите, обвинявайки двете партии в "годеж".

"Тошко Йорданов е булката, Филип Станев е шаферката", каза той от трибуната.

В залата проехтяха викове "Горчиво!".

Отговорът не закъсня. "Вие сте доста шавлива политическа булка, бе хора", обърна се Тошко Йорданов към лявата част на залата, цитиран от БГНЕС.

От ДПС пък отговориха, че не се срамуват от това. "Търсите ДПС само когато имате личен и партиен интерес", заяви депутатът от партията Йордан Цонев.

"Всички вие и ние декларирахме, че искаме да влезем в това Народно събрание, за да възстановим държавността, да възстановим законността, да направим българския парламент да работи съобразно закона и съобразно правилника. Вие надминахте най-уродливите практики на ГЕРБ. Те никога не са си позволявали на трето гласуване да вкарват трети доклад", заяви Георги Свиленски от БСП.

"Има право г-н Свиленски, допусна само една грешка, че да възстановим държавността беше мото на ДПС в тази кампания, изписано навсякъде, от първия до последния ден на всички наши документи, и на автобуса", отговори Йордан Цонев от ДПС.

"Хубаво е БСП да почнат да работят, защото г-н Свиленски изрича лъжи, че НС приехме, не, вие приехте, двете комунистически партии, ДПС и ГЕРБ, приехте нещо, което би могло да доведе до вдигане на данъци и теглене на заеми, защото така или иначе тая държава е фалирана само от комунистическо управление", намеси се шефът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

В разразилия се "дебат" за задкулисието Стоян Мирчев от БСП реши да съобщи от парламентарната трибуна за дочуто обаждане между политици от ДПС и ИТН.

"Г-н Станев, дойде да ви шушука: "Цонев, вдигни си телефончето!" преди малко" , каза Мирчев.

Йордан Цонев му отвърна с политическа тирада, в която припомни, че че дядото на Мирчев (Стоян Михайлов, секретар на ЦК на БКП - б.р. ) е бил сред организаторите на Възродителния процес.

Много се радвам, че аз и семейството ми не се харесвам на ДПС и вашия почетен лидер, защото вие се превърнахте в символ на корупцията, отговори му Мирчев и обобщи, че ИТН и ДПС са символ на задкулисието, за което свидетелствала и случката в залата. По думите му зам.-председателят на ИТН Филип Станев отишъл до Цонев и му подшушнал да си вдигне "телефончето", намеквайки, че го търси някоя от важните фигури на ИТН.

Последва цяла каскада от реплики и дуплики, в които някои депутати се обиждаха на "палячо", а други правиха намеци, че техни колеги се държат като "маймуни от зоопарка". Трима депутати пък отнесоха официална забележка от председателя на парламента Ива Митева, която на моменти напълно изпускаше от контрол пленарното заседание.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?