Папа Франциск анулира традиционна предколедна церемония

Папа Франциск анулира традиционна предколедна церемония

Папа Франциск анулира традиционната церемония, с която в Рим започва сезонът на коледните празници. Церемонията трябваше да се състои на 8 декември на Испанските стъпала в столицата. Тя беше отменена заради коронавирусната пандемия, предаде Ройтерс.

Обикновено на събитието папата поднася венец от цветя в подножието на 12-метровата колона, на която се извисява статуята на Мадоната и благославя от разстояние друг венец, който се окачва на едната ръка на статуята от пожарникари с помощта на стълба. Церемонията се провежда на празника на непорочното зачатие от 1953 г. Сега тя се отменя, за да се избегне всякакъв риск от зараза с коронавируса, който може да възникне при събирането на много хора на едно място.

Обикновено на церемонията присъстват хиляди хора, за да видят папата и да се помолят с него. Вместо традиционната проява сега ще има частна религиозна служба, в която съдбата на Рим, на неговите жители и на всички болни по света се поверява в ръцете на Мадоната.

Светият престол вече съобщи, че достъпът до всички традиционни коледни папски прояви, в това число и благословията му "Урби ет Орби" ("Към града и към света") ще бъдат ограничени заради коронавирусната криза. Само ограничен брой хора ще бъдат допуснати в базиликата "Свети Петър" за папската литургия на Бъдни вечер и за коледните дневни меси.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?