Папа Франциск: Християните имат библейското задължение да приемат мигранти и бежанци

Папа Франциск: Християните имат библейското задължение да приемат мигранти и бежанци

Християните имат библейското задължение да приемат мигранти и бежанци, каза папа Франциск, цитиран от ДПА.

Библейското откровение ни призовава да приемаме чужденеца. То ни казва, че като го правим, ние отваряме вратата си за Бог, каза папата в послание по повод Световния ден на мигрантите и на бежанците, който Католическата църква отбелязва на 17 януари.

Главата на Римокатолическата църква описа мигрантите като "наши братя и сестри в търсене на по-добър живот, далеч от бедността, глада, експлоатацията и несправедливото разпределение на ресурсите на планетата, които са предназначени да бъдат справедливо споделени от всички".

Франциск отбеляза, че продължава да се води дебат относно условията и границите, които да бъдат установени над приема на мигранти, не само на ниво на националната политика, но и някои епархии, чието традиционно спокойствие изглежда застрашено.

Папа Франциск е добре известен защитник на правата на мигрантите. Той избра италианския остров Лампедуза, на който най-често пристигат мигрантите, прекосили Средиземно море на път за Европа, за да направи първото си посещение като папа през юли 2013 г. Миналия месец Франциск призова всички европейски католически епархии да приемат мигрантски семейства и дори уреди две семейства да бъдат приютени във Ватикана. По време на неотдавнашната си визита в САЩ той припомни имигрантския си произход, тъй като е син на италианци, преселили се в Аржентина.

Днес папата каза, че мигрантите не трябва да бъдат възприемани само въз основа на техния редовен или нередовен статут, но преди всичко като хора, чието достойнство трябва да бъде защитено и които са способни да допринесат за напредъка и общото благоденствие.

Папата освен това подчерта необходимостта да се помогне на страните, от които произхождат мигрантите, като се предприемат действията на глобално ниво срещу глада, войната и икономическата несправедливост. Франциск изтъкна и необходимостта да се информира обществото, за да се избегнат неоправданите страховете и спекулации, които са в ущърб на мигрантите.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?