Папа Франциск посети сираци и нуждаещи се в Бангладеш

Папа Франциск, сн. БГНЕС
Папа Франциск посети днес в Дака дом, който Майка Тереза създава за сираци, самотни майки и нуждаещи се възрастни, съобщи Ройтерс.
 
Главата на Римокатолическата църква приключи днес шестдневното си посещение в Мианма и Бангладеш.
 
Папата бе заобиколен от деца и монахини, облечени в бяло и синьо - традиционните цветове за одеждите на починалата през 1997 година Майка Тереза, която през 2016 бе обявена за светица.
 
Тя открива дома в Дака в началото на 70-те години, за да се грижи за бенгалски жени, забременели при изнасилвания от пакистански войници през войната за независимост.
 
Днес домът подслонява сираци, самотни майки и болни възрастни хора.
 
Папа Франциск, който превърна работата сред нуждаещите в приоритет, посети лежащо болни.
 
След това той произнесе импровизирана реч пред монахини и свещеници. Светият отец похвали Бангладеш, предимно мюсюлманска страна с под един процент католическо население от общо 169 милиона души, за едни от най-добрите междурелигиозни отношения в света.
 
Главата на Римокатолическата църква призова също бангладешките монахини и свещеници да дадат отпор на "тероризма на клюката", който може да разедини религиозните общности, допълва Асошиейтед прес. "Колко религиозни общности бяха съсипани заради духа на клюката?", запита папата и каза, че говори от личен опит.
 
Папа Франциск отбеляза, че е много доволен от междурелигиозната среща вчера, на която той има емоционален разговор с бежанци от мюсюлманския етнос рохинги от Мианма и след това използва думата "рохинги" за първи път в това пътуване.
 
Преди да отлети за Рим, папа Франциск се срещна с младежи в колеж, създаден от католически свещеници.
Споделяне

Още от Свят