Папа Франциск пристигна в Грузия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск пристигна в Грузия, където бе приет със смесени чувства от местното население, съобщи ДПА.

На летището в Тбилиси папа Франциск бе посрещнат от грузинския президент Гиорги Маргвелашвили, главата на Грузинската православна църква патриарх Илия Втори, почетна военна гвардия и оркестър, както от малка група от хора, размахващи знаменца, ръкопляскащи и скандиращи "Папа Франциск" и "Да живее папата".

Пред летището бе организиран и протест на няколко десетки граждани и православни свещеници, които издигнаха плакати с надписи "Антихрист, стой далеч от Грузия" и "Ватиканът е духовен агресор".

По-късно се очаква папа Франциск да се срещне с патриарх Илия Втори и да се помоли за мир в Ирак и Сирия заедно с членове на асирийската и халдейската католическа общност, включително 13 халдейски епископи от Ербил, Иракски Кюрдистан.

Повечето жители на Грузия са православни християни, а католиците са едва 2,5 процента от населението.

Грузинската православна църква на Илия Втори е смятана за ултраконсервативна и обвързана с Патриаршията в Москва, заради което е в обтегнати отношения с Ватикана. Миналата седмица твърдолинейни грузински свещеници и националисти организираха друг митинг с подобни лозунги срещу папата.

Поклонението на папа Франциск ще продължи утре с литургия в Тбилиси и посещение на грузинската православна катедрала в Мцхета.

В неделя папа Франциск ще посети Азербайджан, богата на петрол и газ мюсюлманска държава с авторитарен лидер, която е в конфликт със съседна Армения за Нагорни Карабах, съобщава ДПА.

Посещението в района на Кавказ е шестнадесетата международна обиколка на папа Франциск и завършек на започналото през юни поклонение в Армения.

Верен на обичая си да взема обикновен служител на Ватикана при пътуванията си, папата е поканил в делегацията си келнер от своята резиденция в Санта Марта, отбелязва агенцията.

Споделяне

Още от Свят