Папата изрази “дълбоко съжаление” за думите си, разгневили мюсюлманите

Папата изрази “дълбоко съжаление” за думите си, разгневили мюсюлманите

Папа Бенедикт XVІ заяви в неделя, че “съжалява дълбоко” за това, че думите му за исляма са предизвикали такива гневни реакции в мюсюлманския свят, предадоха световните агенции.

Тези думи всъщност бяха цитат от средновековен текст, които по никакъв начин не изразяват личните ми виждания, каза папата по време на явяването си пред вярващи в лятната си резиденция в Кастел Гандолфо за традиционната неделна молитва.

Целта ми бе да поканя мюсюлманите на прям и искрен диалог, основан на взаимното уважение, добави той.  

Папата разгневи мюсюлманския свят с реч пред преподаватели в университета в Регенсбург в родната му Германия, когато цитира думи на византийския император Михаил ІІ Палеолог, който характеризира някои от тезите на пророк Мохамед като “зли и безчовечни”.

Дълбоко съжалявам за реакциите на някои страни по отношение на няколко пасажа от моето обръщение в Университета в Регенсбург, които бяха приети като обида към мюсюлманите, заяви Бенедикт XVІ в неделя.

Организация Мюсюлманско братство окачестви тези думи на папата като “ефективно извинение”. Турският външен министър Абдулах Гюл заяви, че планираната за ноември визита на папата в Турция е все още актуална.

Часове преди неделното обръщение на папата, две църкви на Западния бряг бяха атакувани със запалителни бомби. Смята се, че нападението е в знак на протест срещу словото на папата в Германия.

Също в неделя в сомалийската столица Могадишу италианска монахиня беше застреляна.

В неделя италианските власти засилиха сигурността около Ватикана. Полицията конфискува чадъри и бутилки с течности.

Различни лидери и организации от мюсюлманския свят изразиха остри критики към изказването на Светия отец. Президентът на Пакистан Первез Мушараф каза, че е нужно противопоставяне на опитите за обвързване на исляма с тероризма.

Улични протести се състояха в Пакистан, Турция, Индия и Газа. В ислямистки уебсайтове бяха публикувани заплахи срещу Бенедикт XVІ.

В неделя папата изрази надежда, че уточнението, което е направил, ще успокои обстановката.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?