Папата: Мълчание и молитва са отговорът срещу опитите за скандал

Папа Франциск

Папа Франциск заяви, че мълчанието и молитвата са единственият отговор за хората, сеещи разкол и създаващи скандали в Католическата църква, съобщи ДПА.

Забележката беше направена в момент, когато папата е изправен пред неочаквани обвинения и призиви за оставката му от страна на архиепископ Карло Мария Вигано. Според него папа Франциск е прикривал кардинал, извършил сексуални посегателства.
 
"С хора, които нямат добра воля, с хора, които само търсят скандал, които искат само разкол и разрушение, дори вътре в семейства: мълчание. И молитви", заяви папата.
 
Непрекият отговор на папата беше част от проповедта му в литургията, която той отслужи във ватиканската си резиденция. Тя беше публикувана от официалния сайт "Ватикан нюз".
 
Вигано е бивш посланик на Ватикана в САЩ, който миналия месец заяви, че Франциск е отменил ограничения, които според него неговият предшественик Бенедикт Шестнадесети е наложил на кардинал Теодор Маккарик.
 
Маккарик е бивш архиепископ на Вашингтон. Той е разследван за серия от злоупотреби с млади свещеници и семинаристи и според Вигано в периода 2009-2010 г. му е било наредено да се оттегли от обществения живот.
 
Няма доказателства, че Маккарик някога е получавал подобно нареждане, нито че папа Франциск го е отменял. Няколко коментатори определиха обвиненията на Вигано като част от атака на консерваторите срещу папата и неговите реформи.
 
Миналият месец папа Франциск заяви, че няма намерение да каже нито дума повече по въпроса и подкани журналистите да си извадят собствени изводи за обвиненията на архиепископа.

Споделяне

Още от Свят