Папата осъди отношението към мигрантите в Европа

Папата говори с деца от бежанския лагер на остров Лесбос, сн. ЕПА/БГНЕС

Папата осъди "тесния личен интерес и национализма" в начина, по който европейските страни се отнасят към мигрантите. В реч във временен бежански лагер с 2 хиляди обитатели на гръцкия остров Лесбос папа Франциск нарече пренебрегването на мигрантите "корабокрушението на цивилизацията".

Папата посети Лесбос за първи път през 2016 г., когато той беше основна входна точка за хората, които се опитваха да стигнат до Европа.

Оттогава се появиха нови горещи точки и папата изрази съжаление, че малко неща са се променили.

Миналия месец 27 души загинаха, когато тяхната надуваема лодка потъна в Ламанша между Франция и Обединеното кралство. Няколко души също загинаха при ниски температури, опитвайки се да преминат в Полша от Беларус, която отрича обвиненията, че е организирала кризата на границата си, за да дестабилизира ЕС.

"В Европа има хора, които продължават да третират проблема като нещо, което не ги засяга – това е трагично", каза папа Франциск.

Въпреки че пандемията на коронавирус показа, че големите предизвикателства трябва да бъдат разглеждани заедно и има знаци, че това се случва по отношение на изменението на климата, нямаше признаци за подобен подход към миграцията, посочи той.

Според него е лесно "да се повлияе на общественото мнение, като се всява страх от другия".

"Нека изкореним преобладаващия манталитет, въртящ се около нашето его и личния и национални егоизми, които определят всяко решение, което вземаме" призова той.

Понтификът каза още, че е дошъл на остров Лесбос, за да погледне в очите децата мигранти, които са видели смърт, лишения и глад. Той действително се срещна с малка група предимно деца, застанали зад метални прегради. Едно от децата извика "обичам те", което подтикна понтифика да погали бебетата.

Човекът е над всяка идеология и светът трябва да се обърне към тези, които страдат, припомни той в името на тези детски очи.

Главата на Римокатолическата църква разговаря с бежанци, които му споделиха личните си драми. Той благодари на Гърция за усилията, които полага за да предостави закрила за бежанците.

По информация на дипломатическата мисия на Ватикана в Атина заедно с папа Франциск от лагера на остров Лесбос ще отпътуват 300 бежанци.

Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу, която придружаваше Франциск, каза, че проблемът с миграцията е отговорност на цяла Европа, не само на Гърция.

Повече от 8000 души са преминали в Гърция по суша и море тази година, което е по-малко от около 15 000 миналата година и около 75 000 миналата година, според данни на ЕС.

Гърция изгражда затворени лагери на няколко острова, за да приюти търсещите убежище, докато молбите им не бъдат обработени. Страната отрича гръцката брегова охрана да отблъсква мигранти в морето и уверява, че ги спасява.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?